Bodem en bemesting
Het Zuiver Voer-principe van AR is niet alleen toepasbaar op krachtvoer, maar ook voor het ruwvoer wat je zelf teelt. Het gaat erom dat bewuste keuzes worden gemaakt om bepaalde gewassen te telen en met de juiste kennis en technieken/bewerking te voorzien van voedingsstoffen. De hoeveelheid nutriënten die gebonden kunnen worden door de plant wordt bepaald door de bodemkwaliteit. Dit hangt af van de beworteling, biodiversiteit van de grond, poriën en grondstructuur en de pH van de bodem. Het bewerken van de grond en het bemesten resulteren in een verhoogde productie. AR heeft een uitgebreid assortiment kunstmeststoffen voor verschillende gewassen. We helpen je ook graag verder met de nieuwe bemestingsnormen. Heb je hier vragen over dan kun je terecht bij onze specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling.
Gras en mais
Gras en mais zijn de motor van onze Nederlandse koeien. Afhankelijk van je bedrijfssituatie en doelen passen bepaalde graszaden beter in je weide. Elk jaar stellen wij een toprassenpakket graszaad samen. Afgelopen jaren zijn deze rassen onderzocht op landbouwkundige eigenschappen en op voederwaarde. Er is gekeken naar verteerbaarheid, eiwitopbrengst per ha, stikstofefficiëntie, suikergehalte en eiwitpercentage. Ook is er een toprassenpakket samengesteld met maiszaden. Het pakket bevat zes toprassen, voor iedere situatie is er een geschikt ras beschikbaar. Voor de juiste raskeuzes kijken onze specialisten graag met je mee naar je ruwvoerplan. Bovendien worden er komend jaar ook weer mais- en ruwvoerteeltavonden georganiseerd.
Oogsten, conserveren en voeren
Ook voor ruwvoer is de bewerking, en daarmee ook de deeltjesgrootte, van het ruwvoer van belang voor de benutting ervan in het dier. Daarnaast zijn het maaimoment en inkuilproces doorslaggevende factoren die de eiwitkwaliteit van het voer bepalen. Door middel van inkuilmiddelen kan dit proces geoptimaliseerd worden. Zorg bovendien dat je weet wat de kwaliteit van het huidige ruwvoer is. Laat je je ruwvoer analyseren? Vergeet dan niet naast de standaardvoederwaardes ook de mineralen mee te nemen. Zo kun je er in het aankomende jaar beter op sturen.
Vragen of advies
Voor vragen of advies kun je contact opnemen met een van onze specialisten of vul onderstaand formulier in.