Pluimvee
Overig
24 augustus 2023

Belangrijke aandachtspunten bij opstart eendagskuikens

Door de frequente cyclussen bij vleeskuikens heb je zo’n 5 tot 8 keer per jaar te maken met de opstart van kuikens. De best mogelijke zorg bij de opstart levert in de rest van de ronde veel voordeel op. In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten.

Een goede temperatuur van stal én kuiken

De ideale staltemperatuur is 34 à 35°C. Voor de vloer raden we een temperatuur van 28°C aan en voor het strooisel een temperatuur van 31°C. Een vloertemperatuur boven de 29°C kan later in de ronde gezondheidsproblemen geven. Daarnaast is de temperatuur van het kuiken zelf belangrijk. Meet de eerste dagen regelmatig de temperatuur van tien kuikens per keer. De lichaamstemperatuur moet tussen de 39,5 en de 40,5°C liggen. Als je merkt dat de temperatuur van de kuikens daaronder of daarboven ligt is het verstandig om de staltemperatuur een halve graad te verhogen of te verlagen. De inwendige ‘thermostaat’ van kuikens werkt de eerste dagen nog niet goed en is sterk afhankelijk van de omgeving.

De juiste hoeveelheden startvoer

Verstrek ongeveer 50 gram voer per kuiken op papier. Dit is exclusief het voer in de voerpannen. Leg naast elke waterleiding één papierstrook. Hierdoor heb je voldoende ruimte om 50 gram per kuiken neer te leggen. Het is raadzaam om vlak voor ontvangst van de kuikens het voer te verdelen over het papier, zodat het nog vers en smakelijk is. Daarnaast adviseren we om de eerste vijf dagen 5% van de voerpannen schuin te zetten zodat kleinere kuikens ook gemakkelijk bij het voer kunnen. Er zijn ook voersystemen waarbij buiten de pan gevoerd kan worden. In dat geval is het advies om het papier onder de pannenlijnen te leggen.

Vers drinkwater in schone leidingen

In de leegstand dienen de leidingen voldoende ontsmet (waterstofperoxide) en doorgespoeld te worden. Hiermee zorg je voor fris en schoon drinkwater. Spoel de leidingen vier uur voor aankomst van de kuikens nog een keer door met schoon drinkwater. Zo beschikken de kuikens over fris water dat niet te warm is, maar ook niet te koud, zodat het drinken voor het kuiken aangenaam is.

Geef de kuikens frisse lucht

Ververs de lucht een half uur voor ontvangst van de kuikens door de ventilatie kort in te schakelen. Hiermee voer je schadelijke gassen af die soms door langere opwarming ontstaan. Ook is het goed om de interne stallucht te laten circuleren. In de praktijk zien we veel voordelen op het gebied van energiekosten, strooiselkwaliteit en gezondheid door op een rustige manier lucht rond te pompen in de stal.

Zorg voor voldoende licht

Zorg tijdens de eerste uren van de nieuwe ronde voor voldoende en goed verdeeld licht. Tijdens de eerste 8 tot 12 uur kun je het licht beter niet uitdoen of te veel dimmen. Zo krijgen de kuikens voldoende gelegenheid om de omgeving te verkennen.

Onze specialisten vleespluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Hans