De verwerkte dierlijke eiwitten zijn in dit geval varkenseiwitten (ook wel Processed Animal Proteins genoemd), van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruik van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen en dus aan de circulariteit. Bovendien heeft dierlijk eiwit een zeer gunstig eiwitpatroon en is het beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit.
Positieve ervaringen met dierlijk eiwit in gangbare voeders
Sinds maart 2022 past AR verwerkt dierlijk eiwit toe in gangbare pluimveevoeders. De eerste opfokhennen die voeders met verwerkt dierlijk eiwit hebben gehad zijn afgeleverd. Dennis van Vilsteren, nutritionist pluimvee: “Deze opfokhennen laten een goede ontwikkeling zien en hebben een goede bevedering en darmgezondheid. In de huidige grondstoffenmarkt, met een beperkt aanbod van eiwitrijke grondstoffen, zorgt deze nieuwe eiwitbron voor een mooie spreiding in het eiwitpatroon. Naast eiwitten bevatten dierlijke eiwitbronnen ook vetten, mineralen en vitamines.”
Kostenbesparing
Verwerkt dierlijk eiwit is beperkt beschikbaar. Omdat opfokhennen de basis zijn voor een goede eierproductie is gestart met de toepassing in opfokvoeders. Naast een kwaliteitsverbetering geeft het toepassen van dierlijk eiwit ook een kostenbesparing in de biologische opfokvoeders.
Niet eenvoudig
Er worden zeer strenge eisen gesteld aan de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Door de verplaatsing van de biologische varkensvoerproductie van Barneveld naar Wichmond worden er in Barneveld nu alleen nog maar pluimveevoeders geproduceerd. Deze gescheiden productie is noodzakelijk om dierlijk eiwit te kunnen toepassen in biologische voeders.