Pluimvee
Voeding
9 juni 2022

Primeur: AR levert als eerste biologisch opfokvoer met dierlijk eiwit

AgruniekRijnvallei (AR) heeft op 8 juni de eerste vracht biologisch opfokvoer afgeleverd waarin verwerkt dierlijk eiwit is toegepast. AR is de eerste voerleverancier in Europa die erin is geslaagd dit te realiseren binnen de complexe regelgeving.

De verwerkte dierlijke eiwitten zijn in dit geval varkenseiwitten (ook wel Processed Animal Proteins genoemd), van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruik van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen en dus aan de circulariteit. Bovendien heeft dierlijk eiwit een zeer gunstig eiwitpatroon en is het beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit.

Positieve ervaringen met dierlijk eiwit in gangbare voeders

Sinds maart 2022 past AR verwerkt dierlijk eiwit toe in gangbare pluimveevoeders. De eerste opfokhennen die voeders met verwerkt dierlijk eiwit hebben gehad zijn afgeleverd. Dennis van Vilsteren, nutritionist pluimvee: “Deze opfokhennen laten een goede ontwikkeling zien en hebben een goede bevedering en darmgezondheid. In de huidige grondstoffenmarkt, met een beperkt aanbod van eiwitrijke grondstoffen, zorgt deze nieuwe eiwitbron voor een mooie spreiding in het eiwitpatroon. Naast eiwitten bevatten dierlijke eiwitbronnen ook vetten, mineralen en vitamines.”

Kostenbesparing

Verwerkt dierlijk eiwit is beperkt beschikbaar. Omdat opfokhennen de basis zijn voor een goede eierproductie is gestart met de toepassing in opfokvoeders. Naast een kwaliteitsverbetering geeft het toepassen van dierlijk eiwit ook een kostenbesparing in de biologische opfokvoeders.

Niet eenvoudig

Er worden zeer strenge eisen gesteld aan de toepassing van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Door de verplaatsing van de biologische varkensvoerproductie van Barneveld naar Wichmond worden er in Barneveld nu alleen nog maar pluimveevoeders geproduceerd. Deze gescheiden productie is noodzakelijk om dierlijk eiwit te kunnen toepassen in biologische voeders.

Onze specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld

Dennis van Vilsteren
Nutritionist
Foto Dennis van Vilsteren
Foto Dennis van Vilsteren
Contact met
Dennis van Vilsteren
Nutritionist
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Onze specialisten
Dennis