Varkens
Stal
30 mei 2024

Drukbezochte open dag ‘Boer beter met nul op de meter’

Vrijdag 24 mei vond er een open dag plaats bij varkensbedrijf Buut’n Gewoon van maatschap Mijnheer in Rouveen. Het thema was energieneutraal boeren, een actueel thema zeker nu de afschaffing van de salderingsregeling een onderwerp is in het regeerakkoord.

Het bedrijf van Mijnheer is hard op weg om energieneutraal te worden. Dit levert voordelen op voor de portemonnee, de afzetmogelijkheden en vanuit milieuoogpunt. Ze hebben onder andere de volgende stappen gezet:

  • Sinds 2020 zijn de daken van de stallen bedekt met 780 zonnepanelen (opbrengst: 253 kWp)
  • In 2022 zijn twee windmolens geplaatst (opbrengst: 130 kWp).
  • Onlangs zijn er drie accu’s geplaatst om de energie op te slaan (capaciteit: 600 kW).

Presentaties

Drie sprekers gaven een korte presentatie om de bezoekers te informeren over de mogelijkheden en actualiteiten op het gebied van energie en duurzaamheid. Zo ging Henri van Middendorp van HG Energiesystemen in op het onderwerp ‘Hoe gaan we om met energie op de boerderij?’. Vanuit Jumbo werd er ingegaan op de vraag: Wat verwachten concepten/supermarkten van de veehouderij op het gebied van duurzaamheid en wat kan het de veehouderij opleveren? Tot slot vertelde Gerben Klein Lebbink over de rol van duurzaamheid bij AR. Al met al waren het zeer actuele en informatieve bijdrages.

Veel belangstelling

De open dag trok vanuit alle windstreken veel belangstelling, met name vanuit de pluimvee- en varkenshouderij. Vooral het plaatsen van batterijen om energie op te slaan is iets waar veel ondernemers benieuwd naar waren.