Algemeen
10 juli 2023

Deelnemers VoederWaarde.nl doen geen concessies op voerkwaliteit

Vanwege de hoge voerprijzen kopen steeds meer veehouders hun voer voor een vaste prijs voor langere tijd in.

Uit de onafhankelijke controles door Schothorst Feed Research blijkt dat de deelnemers aan VoederWaarde.nl niet sleutelen aan de voederwaarde wanneer de grondstoffenprijzen hoog zijn. Veehouders kunnen erop vertrouwen dat wat er op de bon staat ook daadwerkelijk in het voer zit.

 VoederWaarde.nl is het enige keurmerk in Nederland dat controleert of datgene wat op het label staat, klopt met de werkelijkheid. VoederWaarde.nl is een samenwerking van zes mengvoerbedrijven en brancheorganisaties POV, NVP, NMV en LTO. Transparantie, openheid en vertrouwen zijn gedeelde kernwaarden van alle deelnemers. Deelname aan VoederWaarde.nl zorgt ervoor dat de belofte aan de veehouders wordt waargemaakt.

VoederWaarde.nl biedt extra garantie

Legpluimveehouder Eric Hubers uit Ysselsteyn koopt zijn voer altijd in bij een voerleverancier die meedoet aan VoederWaarde.nl. Eric: “Voorheen wisselde ik gewoon van voerleverancier wanneer het niet lekker liep. Bij voorkoop zit je langer aan een leverancier vast en is het dus nog belangrijker dat het voer voldoet aan de voorwaarden die we hebben afgesproken. Bij een voerleverancier die meedoet aan VoederWaarde.nl weet ik zeker dat ze niet met de samenstelling rommelen. Vroeger ging alles op basis van vertrouwen maar tegenwoordig hangt er zoveel vanaf dat die garantie heel belangrijk voor mij is. Ik zie ook dat de Carbon Footprint een steeds belangrijker item wordt in de legsector.”

Ketenpartners vragen om betrouwbare Carbon Footprint-data

VoederWaarde.nl toetst per 1 januari 2022 ook de Carbon Footprint-data die de deelnemende mengvoerbedrijven aanleveren bij ketenpartners. Hierbij wordt gecontroleerd of de actuele uitgangsgegevens worden gebruikt, de Carbon Footprint juist wordt berekend en of de correcte data worden gedeeld met ketenpartners. Imelda Gielen, voorzitter van het bestuur van VoederWaarde.nl sluit aan bij Eric Hubers: “Ketenpartners vragen steeds meer om Carbon Footprint-data en willen hier ook meer op gaan sturen. Met VoederWaarde.nl tonen we aan dat zij kunnen vertrouwen op de data die door de deelnemende mengvoerbedrijven worden gedeeld.”