Menu

Uitval zeugen groter dan 6%: check de zeugenvoeding

Afbeelding: biggen-zeug_31

Om biggen maximaal te laten groeien moet de zeug veel melk produceren. Hiervoor heeft de zeug calcium nodig. De benodigde hoeveelheid calcium wordt deels opgenomen uit de botten. Wanneer er echter teveel calcium uit de botten wordt opgenomen, kunnen zeugen beenwerkproblemen krijgen en uitvallen. Check de zeugenvoeding wanneer de uitval groter is dan 6%.

Een tekort aan calcium kan ook leiden tot zwakkere baarmoedercontracties, een trager werpproces en te lage melkproductie na het biggen. Bij een bedrijf met 1.000 zeugen kan dit een verborgen verlies van wel 30.000-50.000 euro per jaar met zich meebrengen! Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden.

Invloed van de pH-waarde

Om tot een hoge melkproductie te komen wordt tijdens de dracht calcium opgeslagen in de botten van de zeug. Tijdens de lactatie geven de botten juist calcium af. Dit proces wordt gestuurd door de pH-waarde van het bloed. Wanneer het bloed wat minder zuur is (hogere pH-waarde), nemen de botten calcium op. Wanneer het bloed zuurder is (lagere pH-waarde) gaan de botten juist calcium afgeven.

Zuurgraad beïnvloeden met voeding

Met voeding kan gestuurd worden op de pH-waarde van het bloed. Zo kan het bloed tijdens de dracht minder zuur gemaakt worden zodat de zeug meer calcium gaat vastleggen in de botten. Tijdens de lactatie krijgt de zeug juist wat zuurder voer. De zeug wil de pH in het bloed graag op peil houden. Om dat te bewerkstelligen haalt de zeug calcium uit de botten en gebruikt dit voor melkproductie.

Duurzame zeug

Bij dit proces is het belangrijk dat het bloed niet te veel verzuurt. Dan zal de zeug te veel calcium uit de botten halen wat beenwerkproblemen en uitval kan veroorzaken. Onze AR Structo Zeugenvoeders met AR Topcal kunnen dit helpen voorkomen. Deze voeders zorgen voor een juiste opname van calcium uit de botten. Hierdoor behouden de zeugen sterke botten en klauwen. Bovendien blijven de zeugen beter op gewicht en neemt de productie bij de volgende worp toe. Kortom, de duurzaamheid van de zeugen neemt toe.

Structuur en vezelwerking

De AR Structo Zeugenvoeders worden geproduceerd volgens de Zuiver Voer-filosofie. De grondstoffen zijn grover gemalen. Dit helpt de darmen gezond te blijven waardoor ziektekiemen minder kans hebben. Ook pasgeboren biggen zijn hierdoor minder gevoelig voor diarree.

Meer weten of vragen?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze innovatie- en productmanager Eelco van de Hoef, 06-50235373.

Ja, ik wil meer weten

  1. Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met onze privacy statement.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route