Menu

Fermenteren met boerenverstand

Afbeelding

Met fermenteren worden enkelvoudige grondstoffen beter benutbaar voor het varken. Dit resulteert in een gezonder varken dat hoge prestaties levert. Om het maximale uit de enkelvoudige grondstoffen te halen is wel een uitgekiend fermentatiemengsel nodig. AR is daarom exclusief importeur geworden van Schaumalac Feed Protect: een bacteriemengsel dat enkelvoudige grondstoffen omzet in een waardevol varkensvoer. Het is praktisch toe te passen: er is geen geïsoleerde tank nodig én de kans op fouten is kleiner. 

AR is met Schaumann overeengekomen dat zij als enige het product Schaumalac Feed Protect mag verkopen in Nederland. Op brijbedrijven fermenteren met Schaumalac Feed Protect past zeer goed binnen de Zuiver Voer-gedachte van AR. Niet de reststromen uit de industrie, maar zuivere grondstoffen worden met fermentatietechnieken bewerkt tot hoogwaardige varkensvoeding.

Schaumalac Feed Protect

Schaumalac Feed Protect

Schaumalac Feed Protect bevat een ingenieus bacteriënmengsel. Deze fermentatiebacteriën worden toegevoegd aan een mengsel van gemalen granen en soja. Vervolgens wordt dit mengsel aangemaakt met water met een temperatuur van 37 ˚C. De bacteriën gaan zich exponentieel vermenigvuldigen waarbij warmte ontstaat. Het fermentatiemengsel bevat eiwitten die een bufferende werking hebben. Hierdoor duurt het langer voor de pH gaat dalen en kunnen de bacteriën zich gedurende een langere periode vermenigvuldigen en wordt er meer melkzuur gevormd. Na 24 uur is het fermentatiemengsel stabiel en kan het in een normale opslagtank gepompt worden. Dit hoeft geen geïsoleerde tank te zijn. Door de grote hoeveelheid melkzuur blijft de kwaliteit tot drie weken gewaarborgd. De voorspelbaarheid van de resultaten is met dit mengsel een stuk groter en de kans op fouten kleiner.

Voordelen van fermenteren met Schaumalac Feed Protect:

  • Het proces is voorspelbaar
  • Stimuleert de gezondheid wat resulteert in fittere zeugen en gezonde biggen met een hoge voeropname
  • Grondstoffen zijn beter verteerbaar
  • Met fermenteren worden ook grondstoffen als rogge, raapzaadschroot en triticale inzetbaar
  • Hogere smakelijkheid van het voer

AgruFermMix 
Voor varkenshouders die geen opslag hebben om enkelvoudige grondstoffen apart te ontvangen of op te slaan biedt AR twee complete mixen aan die geschikt zijn voor fermentatie. De ene mix bevat tarwe en raap, de andere mix bevat gerst, tarwe en soja.

Wilt u weten of u op uw bedrijf ook kunt fermenteren met deze producten?
Neem dan contact op met Rob Schurink, telefoon 06-10060211, fermentatiespecialist in het brijvoerteam van AR.

 

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route