Menu

Zomeravond-bbq's: combinatie van gezelligheid, lekker eten en quizen

9-9-2021

In augustus heeft AR samen met Topigs Norsvin, MSD Animal Health en Thijssen Drost (Uden) drie zomeravond-bbq’s gehouden voor varkenshouders en hun personeel. Voordat het vlees geserveerd werd stond een pubquiz op het programma. Tussendoor verzorgde Rinke Koopmans van Frievar een bbq-workshop.

De pubquiz bestond uit vier blokken van tien vragen over varkens. Zo waren er vragen over de voeding van varkens, de fokkerij, de smakelijkheid van vlees en varkensgezondheid. Ludieke vragen werden afgewisseld met kennisvragen. Zo kwamen de deelnemers onder andere te weten dat:

  • je door het aandeel zetmeel te verhogen meer spek op het varken krijgt
  • er varkensbestanddelen verwerkt zijn in kogels
  • de buik het meest waardevolle onderdeel van het varkenskarkas is
  • 8% van de varkens in Europa in Nederland wordt gehouden
  • de optimale kerntemperatuur van varkensvlees 72 graden Celsius is
  • er een verschil is in de reactie van het lichaam na vaccinatie in de huid in vergelijking met vaccinatie in de spier

Winnaars
Uiteraard was er iedere avond ook een winnaar.

  • Maarsbergen: Team Van Beek SPF Varkens B.V. (op de foto Rianne van Beek)
  • Heelweg: Team Twente (links op de foto Marco Kunstman en rechts Harold Grouve)
  • Uden: Team Betuwe Brabant (v.l.n.r. Wouter van der Zande, Patricia van Mourik en Anne Pippel)