Menu

Zo belangrijk is een schone silo

24-6-2019
Zo belangrijk is een schone silo

Op veel bedrijven is de voersilo een soort black box. Regelmatig gaat er voer in en vervolgens gaat dit er weer uit. Dit proces herhaalt zich meerdere keren per jaar (soms meerdere keren per week). We nemen aan dat er in de silo niets gebeurt met de voerkwaliteit. Dit blijkt echter niet te kloppen.

Met name de vorming van condens kan leiden tot het aankoeken van voer. Zeker in een periode met overdag hoge temperaturen en ‘s avonds flinke afkoeling kan condens gevormd worden. Ook het aankoeken als gevolg van vetophoping kan voorkomen.

Schimmels

In het aangekoekte voer tieren micro-organismen en schimmels welig. Zij gebruiken dit als voedingsbodem en produceren sporen en afvalproducten zoals toxines die schadelijk zijn voor varkens. Ook kan dit de smaak van het voer beïnvloeden. In warme periodes staat de voeropname sowieso al iets onder druk en moet het voorkomen van najaarverwerpers de volle aandacht hebben. Het is dan ook zeker raadzaam om de voersilo’s aan een kritische blik te onderwerpen.

Advies:

  • Voer de silo’s regelmatig helemaal leeg.
  • Laat een siloshot uitvoeren als de silo klop-leeg is.
  • Zorg voor een goede ontluchting van de silo.
  • Wanneer er te veel aangekoekt voer in de silo zit, is het raadzaam om de silo door een professioneel bedrijf te laten reinigen.