Menu

Zelfmengers: let op zuiverheid grondstoffen

8-6-2018
Zelfmengers: let op zuiverheid grondstoffen

Het werken met zuivere grondstoffen is een van de pijlers van het Zuiver Voer-concept van AR. Wij zorgen ervoor dat alle grondstoffen die we in onze fabrieken verwerken zuiver zijn. De grondstoffen die zelfmengers of bijproductenbedrijven bij derden aankopen moeten natuurlijk ook van topkwaliteit zijn. Check de partij daarom bij binnenkomst altijd op verontreinigingen, reuk en smaak.

In de markt komen wij nog steeds grondstoffen tegen die wél verkocht worden, maar niet aan de voederwaarde voldoen waar men vanuit mag/moet gaan. Als voorbeeld hiervan noemen we soya hp (49/3); dit wil zeggen dat de percentages ruw eiwit en ruw vet samen minimaal 49 moeten zijn en dat de ruwe celstof maximaal 3,5% mag zijn. Onlangs kwamen we weer een partij tegen die als soya hp is verkocht, maar waarvan het  percentage ruw eiwit maar 43,9 was en het percentage ruw vet maar 0,9. Opgeteld dus 44,8% (zie ook tabel). Tevens werd er een percentage ruwe celstof gevonden van 5,8%. Conclusie: dit is geen zuivere soya hp. Wees u hiervan bewust: met onzuivere soja mist u een belangrijk deel van de voederwaarde die soja volgens de norm wel zou moeten bevatten.

Snelle analyses door AR
AR beschikt over nir-apparatuur waarmee sneltesten uitgevoerd kunnen worden. Zo controleren we droge grondstoffen op voerderwaarde.
 

 

Zuiver soja (soja HP 49/3)

Voorbeeld onzuivere soja HP in de markt
Ruw eiwit + ruw vet (%) 49 44,8 (43,9+0,9)
Ruw celstof (%) 3,5 5,8