Menu

Welzijnscheck aangepast voor biologische varkens

20-10-2021
Welzijnscheck aangepast voor biologische varkens

Voor het einde van het jaar moet iedere varkenshouder weer de welzijnscheck invullen (IKB-voorschrift). Dit is zowel van toepassing op de reguliere als de biologische varkenshouderij.

Afgelopen jaar moest deze voor het eerst ingevuld worden en was de vraagstelling voor reguliere bedrijven identiek aan die van biologische bedrijven. Dit is nu anders.

Apart formulier biologisch
Onder andere AR Biologisch heeft er bij de Stuurgroep Krulstaart op aangedrongen dat er voor de biologische varkenshouderij een eigen welzijncheck zou moeten komen. De omstandigheden bij biologisch zijn nu eenmaal heel anders dan bij de reguliere varkenshouderij. In de welzijnscheck van dit jaar is er onderscheid gemaakt en is er voor de biologische houderij een apart formulier om in te vullen.

Wijzigingen
De wijzigingen zijn onder andere de aantallen voor drink- en eetplaatsen en de afstand tussen voerbakken als er meerdere in een afdeling staan. Tevens wordt er nu een vergelijking met de SKAL-normen gemaakt en worden er vragen gesteld als ‘Kan een varken in de schaduw liggen in de uitloop?’.

Gebruik het juiste formulier
Bent u een biologische varkenshouder? Let dan op dat u het juiste formulier kiest om in te vullen.