Menu

Welke grondstoffen leveren eiwit in uw rantsoen?

4-12-2019
Welke grondstoffen leveren eiwit in uw rantsoen?

Als u deze vraag krijgt is het eerste wat in u opkomt waarschijnlijk: soja of een tarwegistconcentraat. Granen worden vaak vooral gezien als energie/zetmeel-leverancier. Toch zijn granen (met name tarwe) meestal de hoofdleverancier van eiwit.

Een rantsoen met 6% soja levert op rantsoenbasis 2,9% eiwit. Voer je daarnaast 35% tarwe dan zal dit op rantsoenbasis 3,7% eiwit aanleveren. Indien het rantsoen 16% eiwit zou bevatten is dit respectievelijk 18% en 23% van het totaal ruw eiwit. Op rantsoenbasis levert de tarwe dus duidelijk meer ruw eiwit dan de soja.

  Aandeel
rantsoen
Aandeel
RE
160 RE
Soja 6% 29 18%
Tarwe 35% 37 23%


Eiwitgehalte varieert
In de markt wordt tarwe meestal gekocht op basis van de prijs en soms ook op hectolitergewicht bij ongemalen product. Het eiwitgehalte wordt echter vaak niet meegenomen of gecontroleerd terwijl dit kan schommelen tussen de 10 en 14% (meestal 11 à 12%). Deze variatie heeft tot gevolg dat het eiwitgehalte op rantsoenbasis meer dan 1% kan afwijken.

NIR-onderzoek
Het is belangrijk om in de rantsoenen/mengvoeders met het juiste gehalte te rekenen en dit ook regelmatig te controleren. De granen die AR zelf verwerkt in de fabrieken worden uiteraard structureel gemonitord. Betrekt u uw graan rechtstreeks van een graanhandelaar of akkerbouwer, laat dit dan eens door AR controleren door middel van een NIR-onderzoek. Dit geeft een snelle en zeer betrouwbare analyse en is kosteloos voor relaties van AR.

Meer weten?
Vraag het uw specialist varkens. Hij vertelt u hier graag meer over.