Menu

Voorkom verkleumen van biggen

3-5-2022

Temperatuur in de kraamstal blijft een eeuwig dilemma. Te warm voor de zeug en te koud voor de biggen. In deze tijd van het jaar met overdag redelijke temperaturen en koude nachten is het een extra uitdaging om pasgeboren biggen niet te laten verkleumen.

Biggennest

Het biggennest  dient de eerste 4 dagen na geboorte 34 tot 36 graden Celsius te zijn. Dit geldt voor zowel voor als achter in de afdeling en gemeten naast de biggenlamp. Dit is goed in beeld te brengen met een warmtecamera. Let vooral op het liggedrag van de biggen, niet op elkaar maar ook niet te ver uit elkaar.

Luchtinlaat kraamstal
Veel kraamstallen zijn uitgerust met een buis boven de kop van de zeug.  Bij grote temperatuurverschillen mengt de lucht zich onvoldoende met de stallucht. In combinatie met een hoge luchtsnelheid geeft dit tocht. Wanneer er ook nog overdruk in de stal is, komt de verse lucht vaak niet op de juiste plek. Haarnetjes en een gat opzij in de buis verbeteren de luchtstroming. Om voldoende onderdruk te krijgen moet de luchtinlaat van buiten naar het plafond in de juiste verhouding zijn met de te ventileren m3.

Normen

  • Temperatuur kraamstal rond werpen 24°C
  • Vloerverwarming biggennest 35°C
  • Min ventilatie per zeug 15 m3
  • Max ventilatie per zeug 160 m3

Ervaart u problemen of wilt u inzicht in uw situatie? Maak een afspraak met uw specialist.