Menu

Voeropname stimuleren tijdens speendag

14-4-2022
Voeropname stimuleren tijdens speendag

De drukste dag van de week op een zeugenbedrijf is vaak de speendag. Er moet op deze dag veel gebeuren en dat vergt een strakke planning. Verlies echter niet uit het oog wat deze dag voor uw biggen betekent.

Wat voor ons wordt gezien als de drukste dag is voor een big de stressvolste dag. Eerst wordt het big gescheiden van de moeder om vervolgens in een nieuwe omgeving terecht te komen. Het moet wennen aan een ander voersysteem en soms ook aan nieuwe hokgenoten. De big zal over het algemeen na al deze nieuwe indrukken tegen zijn hokgenoten aankruipen en gaan slapen. In de kraamstal werd de big ongeveer ieder uur door de zeug geroepen om te komen drinken. Daarnaast werd ook de biggenvoerkom twee tot drie keer per dag bijgevuld. Met andere woorden: de biggen werden enorm vaak gestimuleerd om te vreten!

Gespeende biggen stimuleren om vast voer op te nemen tijdens speendag
Te vaak gebeurd het dat er op deze drukke speendag geen aandacht is voor de biggen die gespeend worden. Terwijl het erg belangrijk is dat de biggen op deze dag vast voer opnemen. Als de big niet op de eerste dag voer opneemt zal een groot deel van de darmvilli afsterven. Daardoor kan de darm van de big veel minder voer verteren en krijgen ziektekiemen de kans de darm te infecteren. Om dit te voorkomen zullen we de biggen, net als de zeug eerder deed, extra moeten stimuleren om te gaan vreten. Loop tijdens de speendag vijfmaal even door de biggenafdeling heen. Verstrek een vers handje voer aan de biggen. Geef ze indien mogelijk ook water bij in een biggenkom en stimuleer daarmee de biggen om te vreten!