Menu

Varkenshouder: behaal winst met onze specifieke grondstofbewerkingen

28-4-2017
Afbeelding: grondstofbewerking darmen

De kwaliteit en de bewerking van de grondstoffen in het voer beïnvloeden de vertering in de maag van het varken. Een goede vertering heeft een positieve invloed op de voerefficiëntie (lagere voerkosten), het geboortegewicht per toom, de groei, uitval en de opbrengsten per afgeleverd varken.

Tijdens de kennisbijeenkomsten van AgruniekRijnvallei (AR) vertelde AR-voedingsexpert Marcel Schennink over het belang van de bewerking van grondstoffen: “Met specifieke grondstofbewerkingen valt veel winst te behalen voor u als varkenshouder.” Dit maakte hij duidelijk aan de hand van een proef die uitgevoerd was bij biggen door Bornhorst et al. (2013). Tijdens deze proef kreeg de helft van de biggen gekookte witte rijst zonder vliesjes, de andere helft juist met vliesjes. Na verschillende tijdsmomenten werd er gekeken hoe de maaginhoud eruit zag en werd de pH-waarde bepaald.

Rustige vertering                                                                                                
De witte rijst met vliesjes verlaagde de pH in de maag, met name in het gedeelte van de maag dat toegang geeft tot de dunne darm. Ook bleef de rijst met de vliesjes langer in de maag. Acht uur na het voeren van de gekookte witte rijst waren de magen leeg, terwijl de magen gevuld met rijst met vliesjes nog vol waren. De vertering bij deze biggen was veel rustiger dan bij de biggen die alleen gekookte witte rijst kregen. Ook waren de biggen hierdoor meer verzadigd.

pH
Voer dat langer in de maag blijft komt met een lagere pH in de dunne darm. Dit voer is beter voorverteerd waardoor bacteriën, zoals coli’s, minder snel kunnen toeslaan. Kortom, de bewerking van grondstoffen is medebepalend voor de vertering en de gezondheid van het varken.

Winst
Doordat AR iedere grondstof zijn eigen specifieke bewerking geeft, zoals malen, pletten of walsen, blijven de nutriënten beter behouden en worden ze beter opgenomen. Dit zorgt voor een betere voerefficiëntie en lagere voerkosten, maar ook voor betere algehele resultaten van uw varkens:

  • Zeugen: 1 kg hoger geboortegewicht per toom
  • Biggen: 5% meer groei, 25% minder uitval
  • Vleesvarkens: 4% meer groei, € 0,02 lagere voerkosten. Voordeel: € 2,80 per afgeleverd vleesvarken.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de vertering van varkens of het voer van AR? Neem dan vrijblijvend contact op met Gerben Klein Lebbink, 06-22792299 of mail naar g.kleinlebbink@argroep.nl.

Bron: Bornhorst, G.M., Konstian, K., & Singh, R.P. (2013). Particle size distribution of brown and white rice during gastric digestion measured by image analysis. Journal of Food Science, 78(9). doi: 10.1111/1750-3841.12228. 

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route