Menu

Tocht, een grote trigger voor geboortediarree

19-11-2021

In deze tijd van het jaar worden de dagen korter en de nachten kouder. De eerste nachtvorst is al geweest deze winter. Kortom de ingrediënten voor tocht bij onze varkens zijn weer volop aanwezig.

Tocht, een combinatie van luchtsnelheid en temperatuurverschil
Onderstaande foto’s illustreren tocht. Deze foto’s zijn gemaakt met een infraroodcamera. De omgevingstemperatuur is op beide foto’s hetzelfde. Op de linkerfoto is sprake van een rustige luchtverplaatsing 0,1 m per seconde. Op de rechterfoto is deze 1,5 m per seconde. De lichaamstemperatuur van de biggen op de rechterfoto is veel lager. Dit wordt veroorzaakt door tocht. Ook verandert het liggedrag naarmate de luchtsnelheid toeneemt. Bovendien neemt de kans op diarree toe als de lichaamstemperatuur van de biggen daalt.

In de kraamstal is er altijd een strijd tussen de gewenste temperaturen: voor de zeug is de gewenste temperatuur 21 graden, terwijl in het biggennest een temperatuur gewenst is van >30 graden. Het gebruik van een onderkruip in combinatie met een biggenlamp kan een ideaal microklimaat creëren.


Kijk altijd goed naar het liggedrag van de biggen, zeker ’s morgens als de laagste (buiten)temperatuur van de dag net is geweest.

Advies ventilatieschema: (Bron: Frans Lemans Klima+)

Let daarnaast op de volgende punten:

  • Controleer de correctheid van de instellingen van uw regelapparatuur
  • Check ook de ijkwaardes
  • De plaats van de temperatuurvoeler is belangrijk voor een juiste reactiesnelheid op temperatuurschommelingen.

Onze adviseurs geven u graag advies.