Menu

Tips om voerkosten vleesvarkens in de hand te houden

19-5-2021
Tips om voerkosten vleesvarkens in de hand te houden

De voerprijzen zijn flink gestegen de afgelopen maanden. Gelukkig lijkt het weer wat af te nemen richting de nieuwe oogst. Wat kunt u doen om het voerverbruik en de voerkosten bij de vleesvarkens in de hand te houden?

  1. Schakel naar een voersoort uit een andere reeks. Bij een goede gezondheid en voldoende voeropname kan er geschakeld worden naar voeders met de juiste gehalten maar met iets voordeliger grondstoffen. De ervaringen hiermee zijn goed. Durf te schakelen!
  2. Voorkom luxeconsumptie. We weten tegenwoordig vrij goed wat de behoefte van de vleesvarkens is. Door de gehalten van uw voer te vermenigvuldigen met de voeropname weet u of u de norm voert of hier ver boven zit. De AR Groeiplanner kan hierbij behulpzaam zijn.
  3. Focus op de jeugdgroei. De voederconversie is het meest gunstig in de startfase. Zorg voor een vliegende start. Varkens kunnen hier vervetten en de voeropname is hier de beperkende factor bij het maximaal benutten van de genetische aanleg.
  4. Schakel naar een extra (eind)fase. Met een extra fase kunt u tot €1 per afgeleverd vleesvarken besparen. Door het lysineaanbod te beperken in de laatste fase (drie weken voor het einde) is dit realiseerbaar. Het moet natuurlijk wel praktisch uitvoerbaar zijn.
  5. Check de leverafwijkingen. Wormen zorgen voor een verhoogde voederconversie. Bij leverafwijkingen >2% dient u extra actie te ondernemen. De leverafwijkingen op de slachtbon willen nog wel eens aan de aandacht ontsnappen.
  6. Check de salmonellastatus. Salmonella zorgt voor een minder goede vertering. Wanneer salmonella samen met PIA voorkomt dan kan het verteringstechnisch goed misgaan. Status 2 en zeker 3 verdienen actie. Vraag daarom uw status op .
  7. Ga vermorsing tegen. Zorg voor een juiste afstelling van voerbakken en drinknippels. Voorkom voer dat de put in gaat. Controleer het kleppermechanisme en zorg ervoor dat instellingen niet kunnen verlopen. Bij brijvoer dient de trog gelikt te zijn voor de volgende voerbeurt.

Succes met de tips en aarzel niet om uw specialist varkens te benaderen voor advies of ondersteuning.