Menu

Test uw CCM voor een gezond rantsoen

5-1-2018
Test uw CCM voor een gezond rantsoen

De CCM-oogst zit er inmiddels weer op. De opbrengsten van mais zijn dit jaar bovengemiddeld: 16 ton maiskorrels van een hectare is geen uitzondering. CCM biedt veel voordelen, mits de kwaliteit en voederwaarde goed zijn. Via een test kunt u de voederwaarde bepalen.

Corn Cob Mix (CCM) zorgt voor een stabiele basis in het rantsoen. Door opname van de CCM komen dagelijks veel lactobacillen in de dunne darm. Deze gaan de concurrentie aan met schadelijke bacteriën. Daar waar goede bacteriën zich vestigen, kunnen geen slechte bacteriën zitten. Daarnaast is CCM smakelijk en zeer goed verteerbaar, ook voor een jong (gespeend) big. Tot slot bevordert CCM de spierdikte.

CCM vs maismeel
In het verleden heeft AgruniekRijnvallei (AR) rantsoenen vergeleken die qua energie- en eiwitwaarde identiek waren; het enige verschil was maismeel versus CCM. De varkens die CCM kregen, hadden uiteindelijk een grotere spierdikte. Met de inzet van CCM is minder eiwit nodig voor darmonderhoud, waardoor er meer eiwit beschikbaar is voor groei (lees spieraanzet).

Vaste basis
Een vaste basis van CCM in het rantsoen kan het toepassen van minder smakelijke grondstoffen opvangen, zonder dat de voeropname onder druk komt te staan. Neem voor de hoeveelheid CCM 20-30% van de droge stof als uitgangspunt.

Voederwaarde
De nutritionele waardes, oftewel de gehaltes in het voer, beïnvloeden de ontwikkeling en groei van de varkens. Veronderstellen dat het voer bepaalde gehaltes bevat zonder dat het daadwerkelijk getest is, kan gevolgen hebben voor de resultaten van de varkens. De nutritionele waardes van een kg voer wordt ook wel de voederwaarde genoemd. Bij AR wordt de voederwaarde getest, zodat u zeker weet dat de gehaltes op het label (zoals verteerbaar zetmeel, ruw celstof) ook daadwerkelijk in het voer zitten. Wanneer u niet zelf de CCM door het voer kunt mengen, helpt AR u daar graag bij. AR kan CCM gemengd door het voer bij u leveren.

Gratis voederwaarde bepalen
AR heeft al meer dan 30 jaar ervaring met CCM. We bieden u een gratis service aan om de voederwaarde van uw CCM te laten bepalen. Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk dat de CCM-kuil minimaal zes weken heeft dichtgezeten voor er een monster gestoken wordt.

Meer weten?
Neem contact op met Rob Schurink, brijspecialist AR, telefoon 06-10060211 of stuur een mail naar r.schurink@argroep.nl.

Gerelateerde artikelen
CCM: AR bepaalt voor u de voederwaarde