Succesvol varkenshouden is inspelen op de behoeften vanuit de markt. Daarover ging de ondernemersdag varkenshouderij die plaatsvond op 19 september in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Drie inspirerende heren gaven hun visie op het onderwerp.
Allard Bakker - Vion
De Nederlandse varkenshouderij is toonaangevend in de wereld. Ze heeft de afgelopen jaren veel bereikt. De Europese markt is inmiddels verzadigd. Vion wil springplank zijn naar de wereldmarkt en verzorgt 70% van de export buiten de EU. De afgelopen jaren is de strategie verschoven van ‘kostenleiderschap’ naar het naar voren brengen van de meerwaarde van het varken waarbij ieder deel van het varken zijn eigen markt kent (valorisatiemodel). Hiermee kan een waardeverschil van ruim €10 per varken worden gecreëerd. Voor vierkantsverwaarding van het varken is de wereldmarkt noodzakelijk. Er wordt nu bijna wekelijks tussen markten geschoven. Momenteel zijn Australië, Japan, Zuid-Korea en China belangrijke markten, waarbij China recent iets is afgenomen. Onze concurrenten zijn Duitsland, Denemarken, Spanje en Amerika.
Vion wil samen met alle betrokken partijen de wereld in. Via Vion Balance willen ze dit bereiken met de drie aflevermodules: basis, breed en robuust. Het doel hiervan is het creëren van voldoende spreiding in het aanbod varkens zodat alle markten bediend kunnen worden. Er komt een pilot met een langetermijnprijs. Het vastleggen van deze langetermijnprijs is niet gemakkelijk en dit kan tot op heden alleen in Amerika. Nu wil Vion varkenshouders de mogelijkheid bieden om ook de vleesprijs vast te leggen. Er komt een cursus voor de deelnemers in Good Farming Balance-risicomanagement. Vion wil haar klanten de gehele keten leren kennen, en neemt binnenkort deelnemers mee naar afnemers.
Pierre Berntsen - ABN Amro
De sector is de afgelopen jaren enorm veranderd: de productiviteit is sterk gestegen, de rendementen echter niet, deze zijn structureel te laag. Zowel bij burgers als in de sector is de stemming veranderd. Ook de markt is veranderd; de consumptie van varkensvlees in de EU daalt. De invloed van retail wordt steeds kleiner. Het tussensegment in vlees - tussen regulier en bio - laat een enorme groei zien. De afgelopen jaren is er te weinig gekeken naar de waardebeleving van de consument. Het recirculatie-denken in de varkenswereld is groot en dit biedt kansen voor het imago van de varkenshouderij.
Het gaat goed met de mondiale economie. De internationale handel loopt goed en daar vaart Nederland wel bij. China is een belangrijke handelspartner, maar de invloed neemt af. De Nederlandse economie groeit harder dan de Europese economie. Rentes liggen enorm laag. Euribor ligt zelfs onder nul. De inflatie loopt weer op; dit is erg belangrijk, anders worden investeringen uitgesteld. De verwachting is dat de rentes in 2018 weer gaan oplopen. Dit geldt met name voor rentes op de lange termijn. De euro wordt steeds sterker; dit is gunstig voor import maar niet voor export.
Topondernemerschap kun je niemand leren, maar de basis wel. Pierre geeft 8 basispunten die je nodig hebt als ondernemer:
- Houd grip op de resultaten (technisch, management, financieel).
- Ken je kostprijs.
- Zorg voor een goede probleemanalyse en oplossingen hiervoor.
- Verzamel een team om je heen.
- Ontwikkel de juiste competenties.
- Stel een heldere visie en strategie op.
- Beperk de impact van incidenten (overlijden, scheiding, familieruzie).
- Zorg voor arbeidsplezier.
Johan Schuttert - AR Voer
Johan Schuttert van AR Voer hield een interactieve presentatie waarbij de aanwezigen met stemkastjes hun mening konden geven. Hij stipte de belangrijkste punten uit het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij aan. De consument van nu praat mee en is veeleisend op het gebied van voedselveiligheid, welzijn, milieu en zoönosen. Met concepten en merken wordt hierop ingespeeld (Beter Leven, Biologisch, maar ook bijvoorbeeld McDonalds). AR speelt hierop in met de voerfilosofie Zuiver Voer (zuivere grondstoffen, iedere grondstof zijn eigen bewerking en een gegarandeerde voederwaarde). Johan gaat verder in op de eisen en randvoorwaarden die verschillende concepten en merken stellen.