Menu

Tarwegistconcentraat als eiwitrijk bijproduct

1-5-2018
Tarwegistconcentraat als eiwitrijk bijproduct

De sojaprijzen zijn de laatste paar maanden flink opgelopen. Ook op de middellange termijn ziet het er niet naar uit dat de prijzen terugzakken onder de 35 euro per 100 kg. Het de moeite waard om uit te zoeken of het voeren van tarwegistconcentraat aan uw vleesvarkens uit kan.

Tarwegistconcentraat is een eiwitrijk bijproduct. Bij de inzet van tarwegistconcentraat is het belangrijk dat de omloopsnelheid hoog genoeg is. Afgelopen winter waren bepaalde tarwegistconcentraten (TGC’s) slecht of niet verpompbaar. Vaak komt dit doordat de omloopsnelheid van het product te laag is. Door een lage omloopsnelheid in combinatie met een matig roerwerk kan het voorkomen dat het product uitzakt. In combinatie met lage temperatuur worden de TGC’s taai en moeilijk verpompbaar.

De afgelopen periode hebben we diverse stromen tarwegistconcentraat onderzocht. In het algemeen blijken de opgegeven waardes van de bijproductenleveranciers aardig te kloppen. Het Ruw Eiwit-gehalte van de TGC’s gecorrigeerd voor NPN (niet-eiwit-stikstof) klopt aardig met de matrixen. De hoeveelheid suikers ligt in de meeste uitslagen lager.

Hieronder staan de gemiddelden voor de Grainpro geleverd door van Triest Hoogeveen.

  Gemiddelde AR-monsters Grainpro
g/kg ds
Van Triest-matrix Grainpro
g/kg ds
DS% 26 27
AS 86 75
RE 414 405
Rvet 63 60
Suiker 76 115
Zetmeel 58 60


De inzet van TGC’s in vleesvarkensrantsoenen is en blijft interessant om de kostprijs van het rantsoen te verlagen.

Wilt u meer weten?
Neem contact op met brijvoerspecialist Rob Schurink, 06-10060211.