Menu

Succesfactoren speenproces zonder zink

22-12-2017
Succesfactoren speenproces zonder zink

De speenperiode is altijd een moeilijke fase voor de big. Diarree ligt op de loer. Er zijn bedrijven die extreem gevoelig zijn voor E. coli. Op veel van deze bedrijven is de afgelopen jaren een oplossing gevonden in Gutal.

Gutal is een medicinaal zink dat op attest van de dierenarts verstrekt mag worden in de eerste twee weken na het spenen. Deze oplossing was echter van korte duur; binnen vijf jaar lag er een Europees verbod. In Nederland mag Gutal vanaf 1 januari 2018 niet meer verwerkt worden.

Hoe nu verder?
De bescherming van Gutal op darmniveau is behoorlijk goed. Deze bescherming moet op een andere manier worden ingevuld. Dit begint bij de keuze van de juiste prestarter. Onze Speen HAVIC draagt sterk bij aan een goede darmgezondheid. Via onze partner Denkavit kunnen we ook Safe Start 4 leveren. Deze speenvoeders zijn speciaal ontworpen om Gutal te vervangen. Dit zijn veilige voeders met een hoge voeropname. Uit de huidige praktijktesten blijkt dat dit in 80-90% van de gevallen werkt. Er was bij deze bedrijven geen medicinaal ingrijpen nodig.

Meer info
Wilt u weten hoe u dit op uw bedrijf kunt toepassen? Neem contact op met Eelco van de Hoef, 06-50235373.