Menu

Studieclub 1.000+ bezoekt Oosthof Dierenartsen

2-3-2018
Studieclub 1.000+ bezoekt Oosthof Dierenartsen

Een aantal keer per jaar komt de varkensstudieclub 1.000+ bij elkaar. Deze studieclub wordt georganiseerd door AR. Vleesvarkenshouders die streven naar 1.000 gram groei leren in deze studieclub van elkaar en van anderen. Op 21 februari bracht de studieclub een bezoek aan Oosthof Dierenartsen.

De ochtend bestond uit een interactieve theoretische lezing waarin varkensdierenarts Arjan Schuttert de actuele veterinaire problemen in de vleesvarkenshouderij aansneed. Als eerste kwam PIA aan bod en dan met name in relatie tot voeding. Aan de hand van foto’s gaf Arjan een duidelijke uitleg. Een volgend onderwerp was de Afrikaanse varkenspest die duidelijk verschilt van de klassieke varkenspest. In de EU komt de Afrikaanse Varkenspest niet voor. Wanneer de temperatuur tussen de 5 en de 8 graden ligt en de omstandigheden vochtig zijn is het klimaat ideaal voor de virussen. Een andere ziekte die aan de orde kwam was Osteochondrose. Deze kwam tot twee jaar geleden nog niet voor in de varkenshouderij, maar wel bij honden en katten. Het is een ontsteking van het kraakbeen en is pijnlijk. Arjan gaf aan wat men het beste kan doen om deze ziekte te bestrijden. Ook werd het ziektebeeld van het PED-virus besproken. Na vijf dagen herstelt het varken en op een vleesvarkensbedrijf is het drie weken aanwezig. Een ander aandachtspunt dat Arjan besprak is het schoonmaken op bedrijven en het meten van de hygiënestatus door middel van RODAC-plaatjes.

Checklist Biosecurity
Vervolgens ging AR-specialist Martin Kevelham in op de checklist Biosecurity die door AR is ontwikkeld. Wanneer een varkenshouder deze checklist invult kan hij/zij precies zien wat de sterke en de zwakke punten zijn op het gebied van biosecurity.

PIA-bestrijding met Zuiver Voer
AR-specialist Marcel Schennink legde daarna uit wat AR doet met voer om PIA te helpen bestrijden. Er was speciale aandacht voor de inzet van Zuiver Voer. Dit is bijvoorbeeld in de vorm van geselecteerde melkzuurbacteriën die AR verwerkt in de CCM en de bewerking van individuele grondstoffen. Dit heeft een positieve invloed op de darmen van het varken en daarmee op de PIA-bestrijding. Ook worden de grondstoffen genoemd die een positieve invloed hebben op de bestrijding van diarree. Met wetenschappelijke praktijkproeven toont de Schothorst de voordelen aan van het Zuiver Voer-principe. De fabrieken van AR zijn hierop aangepast.

Live sectie op biggen
Tijdens het middagprogramma verrichtte Arjan Schuttert sectie op vijf biggen om de doodsoorzaak te achterhalen. Alle organen werden ontleed. Er was veel aandacht voor het herkennen van de symptomen. Na een korte pauze was de sectietafel overnieuw gevuld en werd er gekeken naar de longen, lever, maag en de milt. Gezonde longen werden vergeleken met longen die waren aangetast door PRRS, longontsteking, APP, mycoplasma en spoelwormen. De vragen uit de groep werden op begrijpelijke wijze beantwoord.

Het was een zeer leerzame dag en we willen Arjan Schuttert, varkensdierenarts bij de Oosthof Dierenartsen, nogmaals hartelijk danken voor zijn enthousiaste en interessante bijdrage.