Menu

Prestarter doorvoeren na spenen?

14-9-2020
Prestarter doorvoeren na spenen?

Een goede voeropname van de big in de kraamstal is van groot belang. Als biggen goed vreten voor het spenen, zullen ze gelijk na het spenen ook meer voer opnemen. Bij de keuze in voerstrategie zijn een aantal zaken belangrijk om mee te nemen:

  • speenleeftijd
  • genetica
  • darmgevoeligheid van de biggen
  • voersysteem
  • voeropname.

Aan de hand van bovenstaande factoren kunnen er verschillende keuzes gemaakt worden. Bij een lage opname (<400 gram per big tijdens lactatieperiode) en/of vroeg spenen is het logisch om te kiezen voor een luxe prestarter en pas na het spenen over te schakelen op het speenvoer. In dit geval vult u na het spenen de voerbak met 200 gram prestarter per big. Voeg daar bovenop het speenvoer toe.

Het kan gebeuren dat de huidige strategie opeens niet meer goed past op een bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer de keuze in eindbeer is gewijzigd van Pietrain naar Duroc/Talent. De biggen van deze eindbeer hebben een hogere voeropname en vreten daardoor behoorlijk meer prestarter. Dit kan leiden tot dunne mest. Hoge opnameniveaus zien we ook terug bij een cup- of brijvoersysteem. Nat voeren vraagt daarom een andere voerstrategie dan droog voeren. In beide gevallen kan het verstandig zijn om te kiezen voor een minder luxe prestarter of kan ervoor gekozen worden om vanaf een week voor het spenen speenvoer te voeren.

AR Prestarters
Met AR Prestarters heeft AR voor iedere big een voordelige prestater onder eigen merk. Hoe hoger de voeropname voor het spenen, des te beter de prestaties na het spenen.

Code Naam
28945KO2 AR Prestarter Profit ko (alleen in bulk)
28933KR3 AR Prestarter Profit kr
28914KO2 AR Prestarter Optima ko
28961KR3 AR Prestarter Optima kr
28927KO2 AR Prestarter Maxima ko
28918KR3 AR Prestarter Maxima kr
  • Profit: voor biggen met een hoge voeropname die al op jonge leeftijd getraind worden om zetmeel te verteren.
  • Optima: voor biggen met een goede vreetlust. Dit voer heeft een ideale prijs-kwaliteitverhouding. Ideaal voor brijautomaten.
  • Maxima: voor biggen waarbij de voeropname maximaal gestimuleerd wordt. Dit voer kenmerkt zich door een hoge verteerbaarheid.

Meer info
Geen bedrijf is hetzelfde.Onze specialisten helpen u graag bij het bepalen van de juiste strategie voor uw biggen.