Menu

‘Ouderwets’ makkelijk biggen voeren

29-9-2017

In Nederland is het de meest gebruikte voerstrategie: geperste brokken voeren aan de varkens. Brokken persen biedt immers veel voordelen. De grondstoffen zijn ontsloten en daarmee makkelijk verteerbaar. Brokken zakken makkelijk in de silo. En elke voermachine en voerbak is erop uitgerust. Er kleven echter ook nadelen aan brok voeren.

Brokken worden makkelijk opgenomen. Daardoor kunnen varkens gemakkelijk piekopnames hebben. Met name bij gespeende biggen kan dit gevaarlijk zijn. Een lage opname bij spenen kan leiden tot compensatiegedrag in de weken erna: piekvreten. De aangetast darmen van de big kunnen de grote voedselstroom dan niet aan. E. coli en streptokokken kunnen op dat moment hard toeslaan.

Kiezen voor meel
Meel voeren biedt uitkomst. Piekvreten kan voorkomen worden door meel te voeren aan de biggen. Streptokokken en E. coli krijgen daardoor veel minder kans om toe te slaan. Om hierop in te spelen heeft AR een nieuwe reeks speen- en biggenvoeders in meel in haar assortiment opgenomen. Dit meel heeft gunstige loopeigenschappen.

Aanpassingen op bedrijfsniveau
Voor individuele bedrijven zijn veelal aanpassingen nodig om meel te voeren. Zo kunnen er kloppers nodig zijn voor op de silo. Op de foto ziet u een voorbeeld voor een stalen silo. Wilt u ook gemakkelijk biggen voeren zonder problemen? Vraag uw voorlichter wat de mogelijkheden zijn.