Menu

Oog voor de biggen tijdens drukke speendag

2-9-2019
Laat de big niet aan zijn lot over

Op de meeste zeugenbedrijven wordt volgens een vaste planning gewerkt. De speendag is daarbij de drukste dag. De zeugen worden naar de dekstal verplaatst. De biggen worden opgelegd. Kraamstallen worden schoongemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat er weer hoogdragende zeugen in de kraamstal komen. Er moet op deze dag veel gebeuren en dat vergt een strakke planning. Verlies niet uit het oog wat deze dag voor de biggen betekent.

Eerst wordt de zeug bij de big weggehaald. Vervolgens komt de big in een nieuwe omgeving, in een ander hok. De big moet wennen aan een ander voersysteem. En soms ook aan nieuwe hokgenoten.

Stimulans om te vreten
De big zal over het algemeen na al deze nieuwe indrukken tegen zijn hokgenoten aankruipen en gaan slapen. In de kraamstal werd de big echter elk uur door de zeug geroepen om te komen drinken. Daarnaast werd ook de biggenvoerkom twee tot drie keer per dag bijgevuld. Met andere woorden: de big werd vaak gestimuleerd om te vreten!

Darmvilli sterven af
Op de drukke speendag is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de big. Voor een goede groei en gezondheid moet de big vreten. Als de big op de eerste dag geen voer opneemt sterft een groot deel van de darmvilli af. Daardoor kan de darm van de big veel minder voer verteren. Zo krijgen ziektekiemen de kans de darm te infecteren. Om dit te voorkomen zullen we de big, net als de zeug dat deed, moeten roepen.

Maak tijd vrij
Maak daarom op de drukke speendag tijd vrij voor de biggen. Loop deze dag minstens vijf keer door de biggenafdeling. Verstrek een vers handje voer aan de biggen. Geef ze indien mogelijk ook water bij in een biggenkom. En stimuleer daarmee de biggen om te vreten!