Menu

Goed management loont, zeker bij hoge voerwinsten

3-3-2017
Technisch goed draaien loont, ook bij hoge voerwinsten

Wanneer de voerwinsten in de zeugen- en vleesvarkenshouderij goed zijn, is het extra belangrijk om uw bedrijf goed te managen. Een investering (bijvoorbeeld in Zuiver Voer) verdient zich dan zeer gemakkelijk terug in het draaien van meer rondjes bij de vleesvarkens of in het grotere aantal biggen dat afgeleverd wordt.

Uw bedrijf goed managen is een must voor de continuïteit van uw bedrijf. Maar ook in tijden van hoge voerwinsten is het belangrijk om hieraan aandacht te besteden voor een nog hogere voerwinst en EW-conversie. Om dit te stimuleren reikt AR jaarlijks awards uit aan haar klanten. Varkenshouders komen in aanmerking voor deze award als ze meer dan 30 biggen/zeugen hebben afgeleverd of bij vleesvarkens een economisch productiegetal gedraaid hebben van meer dan € 7,-. Hieronder bespreken we de gemiddelde resultaten van onze award-winnaars.

Zeugen
De zeugenhouders die recht hebben op een award, hebben afgelopen jaar gemiddeld 31,0 biggen/zeug afgeleverd. Dit betekent dat ze 1,8 meer biggen/zeugen hebben afgeleverd dan het landelijk gemiddelde. Met een voerwinst van € 25,- per afgeleverd big, levert dit de volgende voordelen op voor de betreffende zeugenhouders:

  • 1,8 biggen extra = circa 6% voerwinst
  • Bedrijf met 500 zeugen een voerwinst van circa € 22.500,- per jaar

Vleesvarkens
De vleesvarkenshouders die recht hebben op een award hebben het afgelopen jaar een EPG gehaald van € 9,00. Dit is € 8,60 meer per afgeleverd vleesvarken dan het landelijk gemiddelde (€ 0,40). Bij deze varkenshouders groeiden de varkens 868 gram per dag (landelijk gem. 807 gram/dag). Met 61 gram extra groei is het mogelijk jaarlijks 0,2 rondje extra te draaien. Met een voerwinst van € 30,- per afgeleverd vleesvarken, betekent dit voor betreffende varkenshouders:

  • € 6,00 meer voerwinst per plaats = ruim 7%
  • Bedrijf met 3.000 vleesvarkens is dit circa € 18.000,- per jaar

EW-conversie
De EW-conversie is bij de AR award-winnaars 2,57. Het landelijk gemiddelde is 2,81. Hiermee wordt nog meer geld bespaard. Bij een gelijkblijvende voerprijs van € 24,00 per 100 EW, levert een scherpere EW-conversie circa € 5,50 per afgeleverd vleesvarken op. Dit is ruim € 15,- per plaats. Andersom, als de EW-conversie 0,24 punten hoger is dan moet het voer ruim € 2,00 per 100 kg goedkoper zijn.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten hoe u uw voerwinst kunt verhogen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.