Menu

Nieuwe koperwetgeving: zo ondersteunt u de biologische biggen

6-11-2019
Nieuwe koperwetgeving: zo ondersteunt u de biologische biggen

Op 13 augustus 2019 is de nieuwe wetgeving ingegaan met betrekking tot toegestane hoeveelheid koper in het voer voor gespeende biggen. Nu de inzet van koper is ingedamd kunnen de biggen soms wel wat extra ondersteuning gebruiken voor hun darmgezondheid en groei.

Tot die datum mocht er tot een leeftijd van 12 weken een kopergehalte van 170 mg/kg voer gevoerd worden. De nieuwe wetgeving bepaalt dat er tot een leeftijd van 4 weken na het spenen een kopergehalte van 150 mg/kg voer gegeven mag worden en op een leeftijd van 4 tot 8 weken na het spenen mag er een kopergehalte van 100 mg/kg voer gegeven worden.

Biologisch
Voor de biologische sector waar spenen op een leeftijd van minimaal 6 weken gebeurt, betekent dit dat er tot 10 weken leeftijd een hoog koper biggenvoer met 150 mg koper/kg voer verstrekt mag worden en daarna een startvoer tot een leeftijd van 14 weken met daarin 100 mg koper/kg voer.

Vismeel en CCM: ook bio
Nu het wat kouder wordt, staat de darmgezondheid extra onder druk. De juiste inzet van voeders kan de (gespeende) biggen hierbij ondersteunen. Met vismeel en CCM stuurt AR op gezonde darmen (beide ingrediënten zijn uniek in de biologische varkenssector). Zorg er daarnaast voor dat de afdelingen schoon en warm zijn.

Extra ondersteuning
Mochten bovenstaande maatregelen niet voldoende zijn om de mestconsistentie van de biggen goed te houden dan kunnen we ook nog sturen met AR Darmbooster, Agruzuur FLS of met het toevoegen van kleimineralen om het vocht in de darmen extra te binden.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw specialist varkens biologisch of met Wim Krajenbrink, telefoonnummer 06-53763836.