Het opfokken van kwalitatieve gelten is de basis voor ieder succesvol varkensbedrijf. Het gewicht en de spek- en spierdikte zijn belangrijke parameters voor een goede opfok van gelten.
Zorg ervoor dat u de conditie van de gelt goed in beeld heeft. Zeugen met een goede conditie krijgen vitalere biggen en hebben een betere biest- en melkproductie. De afgelopen jaren zijn de technische resultaten van zeugen in Nederland enorm gestegen. Dit komt mede door genetische vooruitgang door middel van een goede selectie van opfokgelten.
Mobilisatie
Zodra een zeug voor de productie van melk niet genoeg eiwit en energie uit het voer kan halen gaat ze lichaamsvoorraden aanbreken. Dit wordt mobilisatie genoemd. Zeugen beginnen met het mobiliseren van vet, maar zullen bij gebrek hieraan ook de spieren aanspreken. Het mobiliseren van spier heeft echter meer nadelige gevolgen dan dat van vet en kan leiden tot prestatieproblemen. De hoeveelheid mobilisatie die nodig is, is sterk afhankelijk van de voersamenstelling, de voergift en de eetlust van de zeugen tijdens de lactatie.
Ontwikkeling spieraanzet
Bij opfokgelten is er steeds meer geselecteerd op bevleesdere zeugen en daarbij dus ook op mindere vetreserves. Deze vetreserves zijn echter wel van groot belang voor de melkproductie en daarmee de toomgroei. Met de steeds grotere tomen is het moeilijker om genoeg melk te produceren. De traditionele manier van voeren die zich alleen focust op gewicht en spekdikte is niet meer afdoende om vooruitgang te blijven boeken. AR kan hierop sturen met voeding specifiek gericht op de aanzet van spek of juist van spier. We maken daarbij gebruik van diverse meetaparatuur en een uitgebreid assortiment opfokzeugenvoeders
Op de afbeelding ziet u dat de buitenkant niet altijd iets zegt over de spier/spekverhouding. Een zeug kan er mooi rond uitzien zonder dat deze genoeg vetreserve heeft.