Menu

Klimaat in de varkensstal

13-5-2022
Klimaat in de varkensstal

Afgelopen jaren hebben we veel aandacht besteed aan de koeling van lucht, bijvoorbeeld door middel van verneveling. Koeling heeft echter geen zin als zaken zoals ventilatiecapaciteit en isolatie niet voor elkaar zijn.

We komen regelmatig tegen dat de isolatie van een stal onvoldoende is. Met een warmtecamera sporen we onvolkomenheden gemakkelijk op. Ook leklucht kan hiermee worden aangetoond. Door extreme temperatuurverschillen zetten stallen uit en krimpen. Dit zorgt voor naden en kieren en daardoor voor leklucht. Koeling heeft pas zin wanneer stallen goed geïsoleerd zijn en er geen leklucht aanwezig is. Luchtinlaten dienen zoveel mogelijk aan de schaduwkant te zitten.

Maximumventilatie
Halverwege de vleesvarkensperiode groeien vleesvarkens het hardst. Hierbij stoten ze veel warmte uit. De maximumventilatie op dag 50 dient dan op 100% te staan. Deze instelling verdient de aandacht! Sommige staan nog op 50 of 75% ingesteld. Check ook wat 100% ventilatie inhoudt. Uw specialist varkens beschikt over de normen voor zeugen, biggen en vleesvarkens.

IJkwaarde
Een ander aandachtspunt is de ijkwaarde. Bij veel klanten staat een ijkwaarde ingeregeld die het maximum blokkeert, dus wil je meer kubieke meters lucht verplaatsen dan moet deze waarde worden aangepast.

Buitenvoeler onmisbaar
Er zijn al bedrijven die overdag harder ventileren. Het is dan wel belangrijk dat wanneer het afkoelt de ventilatie op tijd wordt teruggeschakeld. Een buitenvoeler is dan onmisbaar. Deze moet wel op de juiste plaats hangen, dat betekent in de luchtinlaat en niet in de zon.

Regeling bandbreedte belangrijk
Om stallen fris te houden dient er overdag harder geventileerd te worden. Dit kan door overdag de bandbreedte korter te maken, maar als de temperatuur daalt moet de bandbreedte snel breder worden gezet zodat de ventilatie sneller terugschakelt. Het resultaat: overdag frisse stallen en geen hoest.

Maximum ventilatie tijdelijk verhogen
Bij Stienen (versie 2.18) kun je instellen dat bij een buitentemperatuur boven de 25 graden Celsius er extra kubieke meters geventileerd worden, bijvoorbeeld bij een glaswolplafond van 80 naar 100 m3 per dier. Wanneer de temperatuur dan weer daalt regelt de ventilatie zich automatisch weer terug.

Slimme stalmeters
Om inzicht te krijgen in het verloop en de schommelingen van de temperatuur en CO2-waarden kunnen er slimme sensoren worden opgehangen. AR heeft de beschikking over een aantal Slimme stalmeters. Belangrijk is wel dat er dan actief mee gewerkt wordt. Een meter ophangen geeft geen verbeteringen, maar de resultaten analyseren en hierop reageren wel.

Tot slot
Als het buiten warm is dan krijgen we het binnen toch niet koeler? Dat klopt, maar dat moment moet je zo lang mogelijk uitstellen door de juiste instellingen van de ventilatie. Er zijn mogelijkheden om uw ventilatiekast te laten updaten. Vaak is installatie van nieuwe klimaatsoftware al voldoende. Nieuwe instellingen zijn aanbevolen als u maar weet wat u doet.