Menu

Het belang van de start van elk gezond varken

29-7-2021
Het belang van de start van ieder gezond varken

Met de groei van het aantal levend geboren biggen groeit ook het belang van goed management zodat het groeiende aantal ook vitaal genoeg is en blijft. Voor het produceren van vitale biggen wordt er altijd gekeken naar de volgende belangrijke factoren: het werpproces, vitale biggen, biestmanagement en de biestverdeling.

Het werpproces

Het begint allemaal bij het werpen, een vlot geboorteproces is belangrijk. Het ideale geboorteproces duurt 2 tot 5 uur, waarbij de tijd tussen iedere big gemiddeld 15 tot 30 minuten is. Het is dus van groot belang dat de zeug voldoende energie heeft voor het werpen. Indien nodig kan er een prelacto worden ingezet voor het versoepelen van het werpproces. Verminderde bigvitaliteit heeft een nadelig effect op de overlevingskansen. De bigvitaliteit wordt al bepaald in de dracht maar krijgt een laatste en belangrijke zet door de biestopname vlak na de geboorte.

De biestopname

De biestopname wordt door de groeiende tomen steeds belangrijker om goed te verdelen onder de biggen. Een big heeft gemiddeld zo’n 250 gram biest nodig voor een optimale start. Dit terwijl de hoeveelheid biest van een zeug schommelt tussen de 1,9 en 5,3 kg. Het is ook van belang dat de biggen de biest in de eerste twee uur na de geboorte opnemen. Het geboorteproces kan een paar uur duren en daardoor wordt het 'split suckling' met de groeiende tomen steeds belangrijker. Op die manier hebben de laatst geboren biggen ook de kans om nog biest op te nemen. Ook voor begeleiding van het biestmanagement kunt u bij de specialisten van AR terecht.