Menu

Gezonde biggenopfok met Havic-voeders

14-9-2018
Gezonde biggenopfok met Havic-voeders

Een gezonde biggenopfok begint in de kraamstal. Voldoende biest en melk van de zeug geven biggen een goede start. Vervolgens is het belangrijk dat de biggen voor het spenen voldoende vast voer opnemen. Begin daarom vroeg met het aanbieden van vast voer. Let hierbij goed op de smakelijkheid van het voer.

Als de biggen voor het spenen te weinig voer opnemen kunnen de gevolgen desastreus zijn. Een big die voor het spenen te weinig eet, zal ook na het spenen te weinig eten. Door het wegvallen van de moedermelk krijgen de darmen van de big onvoldoende voedingstoffen binnen. Hierdoor zal een groot deel van de darmvlokken afsterven. Hierdoor ontstaan er gaten in de darm. Coli’s kunnen door deze gaten het lichaam binnendringen. Het gevolg: speendiarree.

Streptokokken-gevaar
Het blijft vaak echter niet beperkt tot speendiarree. Na de speendiarree starten de biggen opnieuw met het opnemen van vast voer. De big gaat na een aantal dagen meer vreten dan de ‘beschadigde’ darm aankan. Hierdoor komt er onverteerde voedselbrij in de dikke darm terecht. Deze onverteerde voedselbrij is een aanjager voor streptokokken. Streptokokken-problemen zijn dus vaak een gevolg van speendiarree.

Plasma proteïne voor goede opname
Een goede voeropname in de kraamstal draagt bij aan een gezonde en probleemloze biggenopfok. Onze Havic-speenvoeders zijn uitgerust met plasma proteïne. Dit ondersteunt een goede opname in de kraamstal en voorkomt daarmee problemen in de biggenopfok. Neem contact op met uw specialist varkens voor de beste toepassing van onze Havic-voeders bij u in de stal.