Menu

€ 5 financieel voordeel per vleesvarken door fermentatie

14-4-2017
€ 5 financieel voordeel per vleesvarken door fermentatie

Met fermentatie kunnen veel voordelen behaald worden. Naast een betere gezondheid en prestaties van uw vleesvarkens kan het financiële voordeel oplopen tot € 5,00 per vleesvarken. Bovendien maakt het u minder afhankelijk van de bijproductenmarkt.

De berichtgevingen over fermentatie zijn niet altijd even positief. Ondanks dat varkenshouders er veel tijd en geld in investeerden, ging het toch vaak fout. Fermentatieprocessen verliepen niet altijd zoals verwacht met als gevolg dat complete batches weggegooid moesten worden. De winst van de voorgaande maanden verdween hiermee. Met het juiste fermentatieproces komt u juist niet voor verrassingen te staan en kunt u profiteren van de voordelen van fermentatie.

Voordelen
Rob Schurink, fermentatiespecialist bij AR is ervan overtuigd dat fermentatie veel voordelen biedt. “Fermentatie bevordert de gezondheid, maakt grondstoffen beter verteerbaar en ook smakelijk. Bovendien maakt fermentatie ANF’s inactief.” In de praktijk ziet Rob dat fermentatie voor fittere dieren zorgt met een hogere voeropname. Het zorgt bovendien voor gezondere darmen wat de voederconversie ten goede komt.

Tot € 5,00 voordeel per vleesvarken
Het fermentatieproces met Schaumann Feed Protect verloopt altijd hetzelfde. Schurink: “We hebben al veel kennis en praktijkervaring opgedaan met fermenteren. Met deze fermentbacteriën is voorfermenteren niet nodig. Dit scheelt enorm in de kosten van de installatie. Ook is de kans op fouten kleiner omdat er minder stappen doorlopen hoeven te worden.” De kosten voor fermenteren kunnen op deze manier beperkt worden van € 1,50 tot € 2,00 per afgeleverd vleesvarken. Hiermee loopt het financiële voordeel al snel op van € 3,00 tot € 5,00 per vleesvarken.

Investeringen
Om succesvol te kunnen fermenteren zijn wel investeringen nodig. Een afgesloten aanmaaktank is nodig om het ferment aan te maken. Hiervoor kan ook een betonnen bunker gebruikt worden mits deze van boven afgesloten kan worden. Verder moeten er twee wateropslagtanks beschikbaar zijn, een met warm water en een met koud water. Voor de granen die gefermenteerd worden zijn opslagsilo’s met vijzels met voldoende capaciteit. Het aanmaken van het ferment moet namelijk snel verlopen.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over fermentatie? Neem dan vrijblijvend contact op met AR-fermentatiespecialist Rob Schurink, telefoon 06-10060211 of e-mail r.schurink@argroep.nl.