Menu

Eiwitrijke bijproducten verdienen extra aandacht

21-2-2020
Afbeelding: Jonge gespeende biggen

Op dit moment stijgt de sojaprijs en wordt het steeds interessanter om de eiwitvoorziening uit natte bijproducten te halen. Echter eiwitrijke bijproducten hebben extra aandacht nodig. Zorg daarom voor een goede afweging. Belangrijke eiwitleveranciers zijn de tarwegistconcentraten (bijproduct afkomstig uit de ethanolproductie). Daarnaast zijn ook biergist en kaaswei bekende eiwitleveranciers.

Waar moet u vooral opletten:

  • Voldoende doorloopsnelheid: zorg voor een voldoende hoge doorloopsnelheid. Voer een vracht het liefst binnen twee weken op. Als de omloopsnelheid van een enkelvoudig product te laag is, kan een mengselproduct een goed alternatief zijn.
  • Biogene amiden: dit zijn gifstoffen die ontstaan bij de afbraak van aminozuren door bacteriën. Deze gifstoffen kunnen onder andere leiden tot verminderde voeropname en diarree. Een juiste hygiëne en conservering kunnen problemen voorkomen.
  • Spreiding in eiwitrijke producten: aangezien we hier praten of reststromen met een wisselende kwaliteit is het belangrijk om op rantsoenbasis niet alle eiwit uit één product te halen.
  • Voldoende hoog ruw eiwit-gehalte: om dezelfde reden (wisselende kwaliteit) is het advies om op rantsoenbasis het absolute ruw eiwit-gehalte niet te laag te optimaliseren.

Al met al passen eiwitrijke bijproducten goed in het rantsoen, echter houd de aandachtpunten goed in de gaten.

Bestellen of advies nodig?

Neem dan contact op met onze klantenservice via 0317-499520 of mail naar voer@argroep.nl