Menu

Duitsland start met etikettering vlees

18-1-2019
Duitsland start met etikettering vlees

Het samenwerkingsverband Tierwohl uit Duitsland gaat voor zowel varkensvlees, rundvlees als kip een eenduidige etikettering opzetten. Er komen vier categorieën op basis van het houderijsysteem. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Veel Duitse supermarkten zullen het vlees dat ze verkopen gaan voorzien van een dergelijk etiket. Vleesvarkens worden in de volgende categorieën ingedeeld:

  • Stallhaltung (basis): varkenshouder voldoet aan de wettelijke eisen.
  • StallhaltungPlus: de varkens hebben 10% meer ruimte en krijgen afleidingsmateriaal.
  • Aussenklima: de stallen hebben een open front. De varkens hebben 40% meer ruimte en krijgen stro.
  • Premium: de varkens hebben in totaal 100% meer ruimte en kunnen naar buiten. Ook deze varkens hebben altijd toegang tot stro. De biologische houderij valt onder dit etiket.

NB: voor zeugen is er nog geen eisenpakket.

Nederlandse varkenshouders
AR is in gesprek met slachterijen en probeert ook Nederlandse varkenshouders mee te laten doen. Vaak stellen slachterijen een aantal extra eisen, zoals lange staarten en non-GMO-varkensvoer. Varkenshouders beuren een hoge toeslag voor deze varkens. Ook een vaste prijs is mogelijk.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerben Klein Lebbink, verkoopleider varkens, 06-22792299.