De laatste jaren zijn veel bedrijven gaan fermenteren met ‘natte’ fermentatiebacteriën. De verwachtingen van het effect van fermentatie waren hoog. Deze verwachtingen zijn lang niet altijd waargemaakt. Een deel van de bedrijven die zijn begonnen met fermentatie is gestopt omdat de verwachtingen niet in resultaten konden worden omgezet. Dat is jammer en frustrerend.
Minder risico met droge fermentatie
AR heeft zich ook verdiept in fermentatie en heeft uiteindelijk gekozen voor een methode met droge fermentatiebacteriën. Dit maakt het risico zo klein mogelijk. De inzet van de droge fermentatiebacteriën van Schaumalac Feed Protect verloopt goed in de praktijk. We zien dat de varkens én de boer het fermentatieproduct bijzonder waarderen.
Gespeende biggen
Bij de gespeende biggen zien we bijzonder goede voeropnames zonder nadelige gevolgen. Ondanks hard voeren en hoge groei krijgen coli- en streptococcenbacteriën weinig kans. Uitval is beheersbaar.
Vleesvarkens
Door fermentatie worden matige eiwitbronnen beter verteerbaar én smakelijker gemaakt. Dit resulteert in een goede opname en een betere VC en daarmee in lagere voerkosten.
Zeugen
Door gefermenteerd voer zijn de zeugen fitter en laten ze zich makkelijker verzorgen, zeker in de kraamstal.
Test grondstofmengsels
Om fermentatieproducten per diercategorie nog beter in te kunnen zetten hebben we diverse grondstofmengsels getest. Al deze testen hebben we gedaan met de droge bacteriecultuur Schaumalac Feed Protect. Het proces verloopt als volgt: de temperatuur gaat stijgen en na vijf uur begint de pH te dalen en komt deze uit tussen de 3,8 en 3,5. De eind-pH is afhankelijk van het bufferende effect in de samenstelling. Fermentatie met ‘natte’ entculturen geeft een wisselend beeld. De ene keer verloopt het proces mooi, maar de volgende keer verloopt het proces net weer anders. Dit geeft meer risico.
Onze conclusie
Het toepassen van de droge fermentatiebacteriën van Schaumalac Feed Protect geeft:
- Een voorspelbaar proces: ook bij variabele grondstoffen
- Een smakelijker product
- Beter beschikbare eiwitten
- Beter saldo voor de boer.
Nieuwsgierig geworden?
Neem voor meer informatie contact op met Rob Schurink, specialist fermentatie van het brijvoerteam, telefoon 06-10060211 of met onze verkoopbinnendienst, telefoon 0317-499510.