Menu

Blije varkens met Happy Feeder

3-12-2021
Afbeelding: Happy feeder 1

Varkens willen wroeten en hun omgeving verkennen. Om het welzijn van de varkens te vergroten hebben Smits Agro, AR en varkenshouder Wilko Hendriks van Fokbedrijf Hendriks samen de Happy Feeder en bijpassend verrijkingsmateriaal (te weten Agrumix Wroetstimulans) ontwikkeld.

Gedurende een periode van 3-4 maanden is de innovatie uitgebreid getest op het bedrijf van Wilko Hendriks. Tijdens deze testfase is onder andere gekeken naar de manier van verstrekken, de grootte van het gat en de verschijningsvorm van het verrijkingsmateriaal. Onlangs heeft Wilko Hendriks deze innovatie in gebruik genomen in zijn nieuwe opfokzeugenstal in Witharen.

Minder verveling
De Happy Feeder is een systeem waarmee verrijkingsmateriaal volautomatisch aan de varkens verstrekt kan worden. Wanneer de varkens met de ketting gaan spelen valt er een beloning uit; Agrumix Wroetstimulans. Varkens worden gestimuleerd om door middel van wroeten, ruiken, bijten en kauwen het verrijkingsmateriaal te onderzoeken. De leefomgeving van de varkens is zo interessanter gemaakt waardoor ze zich minder snel vervelen. Doordat er telkens maar een beetje Agrumix Wroetstimulans uitvalt is de verspilling beperkt.

Volautomatisch
De Happy Feeders zijn aangesloten op de bestaande vijzel waardoor het verstrekken volautomatisch verloopt. Meerdere keren per dag kan de Happy Feeder worden gevuld. De Happy Feeder is bevestigd op het tussenschot tussen twee hokken en heeft twee openingen zodat per twee hokken maar één hopper nodig is. Doordat de ketting van het ene naar het andere hok loopt is er interactie tussen de twee hokken. Wanneer ze in het ene hok met de ketting spelen beweegt de ketting ook in het andere hok en worden de varkens in dat hok gestimuleerd om er ook mee te spelen.

Agrumix Wroetstimulans
De Agrumix Wroetstimulans is een structuurmix die bestaat uit verschillende onbewerkte grondstoffen. Doordat de grondstoffen onbewerkt zijn blijft de vezel- structuur behouden en blijven de productiekosten laag. Hierdoor is het product aantrekkelijk geprijsd. Door structuurmix aan opfokzeugen te verstrekken leren ze vezels te verteren en krijgen ze meer maaginhoud. Dit is belangrijk voor een vlotte en makkelijke voeropname in de kraamstal. De Happy Feeder in combinatie met de Agrumix Wroetstimulans voldoet aan de eisen die aan verrijkingsmateriaal worden gesteld.

Nominatie
We zijn enorm trots dat dit product is gekozen als finalist voor Het Beste Idee! U bent van harte uitgenodigd om de live uitzending van zesde editie van Het Beste Idee van Varkensland bij te wonen! De finale is digitaal en interactief, u kunt live vragen stellen aan de finalisten en natuurlijk kunt u ook uw stem uitbrengen voor de publieksprijs. Klik hier om u aan te melden voor de uitzending.

Vragen
Neem voor meer informatie contact op met Eelco van de Hoef, 06-50235373 of e.vandehoef@argroep.nl.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route