Menu

Afrikaanse Varkenspest

14-9-2020

Afgelopen donderdag heeft Duitsland het eerste officiële geval van Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij wilde varkens bekendgemaakt. Het virus is aangetroffen in een ernstig ontbonden karkas in Brandenburg. Het virus lijkt dus al langer in Duitsland aanwezig te zijn. Omdat de impact van AVP op de varkenshouderij enorm is heeft AR met directe ingang een aantal maatregelen genomen.

Wat is AVP?
AVP is een besmettelijke virusziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. De ziekte gaat bij varkens/zwijnen gepaard met hoge koorts en acute sterfte. AVP is in opmars via Oost-Europese landen richting West-Europa. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen varkensachtigen of via besmette materialen of besmet voer. Het virus kan in varkensvleesproducten overleven. Mensen worden daar niet ziek van. Maar het virus kan wel worden verspreid als varkens en wilde zwijnen besmette etensresten eten. Het virus is resistent en kan ook in botten lang overleven. Hierdoor is het virus moeilijk te bestrijden.

Waarom neemt AR nu maatregelen terwijl AVP al langer in opmars is in Oost-Europa?
Duitsland had een fysieke barrière gecreëerd tussen Duitsland en Polen. Deze belangrijke barrière is nu geslecht. Tussen Nederland en Duitsland is er geen fysieke barrière.