Ziet u verschil in groei en voeropname tussen de afdelingen varkens? Als de doseringen van het voer correct zijn, is de kans groot dat er iets misgaat tijdens het mengproces van het brijvoer. Controle bij het aanmaken van het voermengsel is daarom van belang.
Een scheve verdeling in voeropname per afdeling is vaak met het oog al waar te nemen. Een aantal afdelingen vreet goed en is verzadigd terwijl er nog voer in de bakken achterblijft. Een andere afdeling blijft echter achter in groei. De varkens zijn allemaal even oud (all-in, all-out) en ogen niet ziek. Tevens is er geen fout te ontdekken in de cijfers van het voerverbruik en de doseringen zijn accuraat. Wat is er gaande?
Inspectie menger
De computer weegt en doseert de droge en natte componenten voor het juiste brijmengsel. De computer kan echter niet meten of de verdeling in het mengsel homogeen is. Bij het aanmaken van voer worden eerst de natte producten gedoseerd en vervolgens de droge. Het risico bestaat dat de droge en natte producten niet goed gemengd worden. Hierdoor ontstaat een ‘torentje’ van droge componenten dat rond de as blijft liggen. Dit leidt tot een scheve verdeling van componenten in het mengsel, aangezien veel componenten op de bodem van de menger blijven liggen. Dit kunt u voorkomen door de volgende acties uit te voeren:
- pas het roerwerk aan, gebruik langere roervinnen en eentje extra;
- blijf langer roeren;
- haal het slecht oplosbare component in de doseervolgorde naar voren.
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw specialist.