Menu

Aardappelstoomschillen: weet wat u in huis haalt

8-12-2017
Aardappelstoomschillen: weet wat u in huis haalt

De afgelopen herfst was de beschikbaarheid van de aardappelstoomschillen bijzonder krap. Deze krapte is voorlopig voorbij en de gewenste hoeveelheden kunnen weer geleverd worden. De diversiteit van aardappelstoomschillen die we tegenkomen is best groot. Denk hierbij aan de kleur, viscositeit, vermoesbaarheid, ontslotenheid en het drogestofgehalte.  

Omdat wij streven naar continuïteit van de kwaliteit, hebben we in de afgelopen periode de aardappelstoomschillen van uiteenlopende fabrieken onderzocht. We hebben van diverse leveranciers meerdere monsters natchemisch laten onderzoeken. Uit ons onderzoek kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • Tussen diverse fabrieken zitten behoorlijke verschillen in gehaltes en drogestofgehalte.
  • Het totale zetmeelgehalte is van alle leveranciers lager dan de opgegeven matrix van de desbetreffende leverancier. Geen uitzondering.

Maar ook binnen een fabriek kan er grote variatie bestaan. We hebben de gemiddeldes bekeken van Aviko Steenderen als voorbeeld.

  Gemiddelde AR-monsters
Aviko Steenderen
g/kg ds
Duynie-matrix
Aviko Steenderen
g/kg/ds
DS% 11,1 10
AS 88 80
RC 76 87
RE 194 175
Rvet 41 16
Suiker 49 37
Zetmeel niet oplosbaar 244  
Zetmeel oplosbaar 39,8  
Zetmeet totaal 282 300


Het gemiddelde zegt niet alles. De resultaten laten zien dat het uitzakken van stoomschillen in (liggende) tanks zeker niet uit te sluiten is.
 
Wat kun je als varkenshouder doen?

  1. Weet wat u voert. Check altijd het drogestofgehalte van een nieuwe vracht. Betaal voor wat u ontvangt.
  2. Het product moet zo constant mogelijk zijn; ook tijdens de opslag bij u op het bedrijf. Controleer daarom ook gedurende de opslag het drogestofgehalte van de ingedoseerde stoomschillen. Zo ziet u of er ontmenging plaatsvindt.
  3. Voorkom variatie in de stoomschillen. Zeker als er fors stoomschillen wordt gevoerd. Dan is het effect van de variatie vele malen groter. Is de variatie groot, zet dan de stoomschillen voorzichtiger (minder vervanging) in.
  4. Kies voor stoomschillen met dezelfde herkomst. Reken dan ook met de matrix-waarden van die herkomst. Per fabriek is er een matrix beschikbaar bij AR.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het voeren van aardappelstoomschillen? Neem dan gerust contact op met specialist brijvoedering Rob Schurink, 06-10060211.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route