Menu

Aandacht voor verlagen van biggenuitval

16-3-2018
Aandacht voor verlagen van biggenuitval

Biggen vitaal houden is een belangrijk onderwerp. Daarom besteden we extra aandacht aan het verbeteren van de vitaliteit van (pasgeboren) biggen en het verminderen van uitval. Dit doen we door middel van de studieclub 'Bigvitaliteit' en onze Structo-zeugenvoeders.

De doelstelling van de studieclub 'Bigvitaliteit' is het verbeteren van de vitaliteit van de (pasgeboren) biggen waardoor de uitval in de kraamstal daalt. Op dit moment zijn er 10 deelnemers. Tijdens de tweede bijeenkomst van de studieclub 'Bigvitaliteit' werd de checklist over bigvitaliteit besproken. De checklist Bigvitaliteit omvat een 46-tal vragen die met 'ja' of 'nee' beantwoord moeten worden. Een antwoord met 'ja' betekent dat het onderwerp een positieve bijdrage kan leveren aan het verlagen van biggenuitval. De lijst bevat vragen over opfokzeugen, voeding, huisvesting, gezondheid en management rondom en na de geboorte. De uitslag van de checklist kan inzicht bieden in verbeterpunten van de bedrijfsvoering.

Checklist resultaten

Voorafgaand aan de tweede bijeenkomst vulden de deelnemers de checklist in. De antwoorden werden tijdens de bijeenkomst besproken. Het aantal vragen beantwoord met 'ja' varieerde van 25 tot 40. De conclusie was dat de bedrijven met de meeste 'ja'-antwoorden ook de laagste uitval hadden. Alle deelnemers hadden aan het einde van de avond een of meerdere aandachtspunten voor hun bedrijf.

Structo-zeugenvoer