Menu

3-fasevoedering voor een sterke opfokzeug

8-5-2020
3-fasevoedering voor een sterke opfokzeug

Met een goede opfokzeug wordt de basis gelegd voor een hoog productieve zeugenstapel. De juiste voeding tijdens de verschillende levensfases van het dier zijn daarbij essentieel. Denk hier aan de ontwikkeling van het geslachtsapparaat, sterk beenwerk en voldoende spek op de huidige magere zeug.

Een goed ontwikkelde opfokzeug heeft in de opfok naast gewicht voldoende spek opgebouwd. Tijdens de zoogperiode na de eerste worp heeft deze zeug heeft minder conditieverlies. Ze is daardoor in staat tot betere reproductieresultaten gedurende de tweede worp. De kans op het second litter syndroom (2de worps dip) wordt verkleind.

Let op de mineralen
Daarnaast is de mineralenvoorziening in de opfok erg belangrijk voor de ontwikkeling van het beenwerk. Het beenwerk bepaalt voor belangrijke mate de duurzaamheid van de zeug. Er geldt hierbij geen tweede kans. De basis ligt in de opfok.

Ontwikkeling geslachtsapparaat
De ontwikkeling van het geslachtsapparaat gaat de gehele opfok door. De opfokzeug gaat hierin door verschillende fases. Hierbij is het belangrijk de opfokzeug in elke fase maximaal in de behoefte te ondersteunen.

Uw bedrijfssituatie
Iedere bedrijfssituatie is anders. Het loont echter om uw bedrijf zo in te richten dat u 3-fasevoedering kan toepassen voor uw gelten. Dit geldt ook als u zelf aanfokt of gelten jong aankoopt. De verschillende fokkerij-organisaties bevelen 3-fasevoedering aan. AR onderstreept dit en heeft daarvoor twee voerpakketten waarbij 3-fasevoedering mogelijk is: Opfokzeugen Uniek-reeks en Opfokzeugen Maxima-reeks.

Toekomst zeugenstapel
AR onderstreept hiermee dat de opfok van uw zeugen een essentieel onderdeel is van de toekomst van uw zeugenstapel. Als u wilt weten welke voerstrategie het beste past bij uw bedrijf, neem dan contact op met onze varkensspecialisten.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route