Resultaat
De kalveren die brok met IntestPlus kregen hadden een verhoogde groei. Deze was 30 gram per dag hoger dan die van de controlegroep (zie grafiek 1). Doordat de voeropname in de groep die IntestPlus kreeg lager was, was de voederconversie in deze groep ook beter. In de controlegroep was deze 2,03 en in de proefgroep 1,89. Uiteindelijk zijn ook de slachtgegevens verzameld. Daaruit kwam naar voren dat de kalveren die met Intest-Plus gevoerd zijn het verschil in extra groei per dag vast hebben gehouden. Naar aanleiding hiervan wordt sinds kort Intest-Plus toegevoegd aan de Kalverstart Maxima, Kalverstart Compleet en Kalverstructuurmix Compleet.
Vergelijkingsproef brok ten opzichte van structuurmix
Uit de literatuur blijkt dat het voeren van een structuurmix kan resulteren in een hogere groei en voeropname ten opzichte van brok. Om te onderzoeken of AR-producten ook dit effect laten zien is een proef uitgevoerd in de opfokfase van rosékalveren. Aan de proef deden in totaal 168 kalveren mee. Er zijn twee verschijningsvormen van het krachtvoer naast elkaar getest, brok en structuurmix, met gelijke samenstelling en met hetzelfde basisrantsoen. De kalveren werden om de twee weken gewogen en de voeropname werd bijgehouden.
Opname en groei
De hoogste voeropname en groei werden bereikt met kalveren die het krachtvoer verstrekt kregen in de vorm van structuurmix. Over de hele proefperiode groeiden de kalveren gemiddeld 63 gram per dag meer met structuurmix dan met brok (zie grafiek 2). Dit resulteerde uiteindelijk in een gemiddeld verschil in groei van 2,6 kg per kalf, een significant verschil. De voederconversie was over de gehele proef voor de groep op structuurmix 0,1 lager dan voor de groep die brok kreeg. Oftewel: per kilogram groei had de structuurmix-groep minder voer nodig.