De maisoogst van 2016 staat voor de deur. Het is een van de belangrijkste gebeurtenissen op het boerenerf wat betreft ruwvoerwinning. Samen met gras is mais een van de grootste componenten van het rundveerantsoen. De kwaliteit van het mais is daarmee van groot belang om hard te kunnen melken.
Tips tegen inkuilverlies
Het sturen van de maiskwaliteit is mogelijk wanneer het oogsten en inkuilen netjes verloopt. Om de bodem te ontzien is het raadzaam om met droge omstandigheden te hakselen zodat structuurbederf beperkt blijft. Wat betreft het inkuilen gaat het weleens mis. Door niet netjes in te kuilen kan er met toetreding van lucht broei ontstaan. Onder deze omstandigheden worden schimmels en bacteriën actief. Deze zorgen ervoor dat de smakelijkheid van maiskuil hard afneemt. In een kuil met broei neemt iedere dag 20 tot 30 VEM af in voederwaarde. Hieronder geven we u een aantal tips om inkuilverliezen en bederven te voorkomen.
- Streef naar het juiste ds-gehalte. Tussen 34-40% is ideaal met een haksellengte tussen 6-8 mm.
- Zorg voor voldoende gewicht op de kuil. Richtlijn voor het gewicht van de machine op de kuil is een kwart van de aanvoer per uur op de kuil.
- Zorg voor een voersnelheid van 2 meter bij warme temperaturen en 1,5 meter bij koude temperaturen per week.
- Dek de kuil gelijk af met onderfolie. Hierdoor trekt de kuil vacuüm waardoor er bijna geen lucht bij de mais komt. Vervolgens de kuil afdekken met landbouwfolie en eventueel een beschermzeil
- Om conserverings- en bewaarverliezen te beperken kan er een inkuilmiddel ingezet worden. Het voordeel kan oplopen tot € 300,- per ha!
Voor meer informatie over kuilmanagement kunt u onze kuilmanagement folder raadplegen.