Menu

Wat is voor u het ideale rantsoen naast vers gras?

15-4-2022
Afbeelding: Sodagrain naast weidegras

De koeien gaan nu weer naar buiten of krijgen weidegras op stal. Gras is een eiwitrijk gewas en is gunstig voor het percentage eiwit van eigen land. Toch is het elk jaar weer een uitdaging om de koe de melkeiwitgehaltes optimaal te laten benutten. Door geplette gerst of Sodagrain bij te voeren ondersteun je de koe om het gras beter om te zetten naar melkeiwit. Dit levert u direct rendement op.

Geplette gerst

Geplette gerst bevat veel pensenergie in de vorm van zetmeel. Voor pensmicroben is zetmeel de perfecte energiebron om rust te stimuleren. Dit ondersteunt de pens in het omzetten van weidegras naar melkeiwit. Zoals de naam al zegt is de gerst geplet. Door onderzoek in de praktijk hebben we ondervonden dat pletten de beste bewerking is voor gerst in vergelijking met walsen of malen. Door de speciale bewerking van de gerst worden zetmeeldeeltjes groter en blijft het vliesje om de gerst intact. Deze vliesjes zorgen voor meer rust in de pens van de melkkoe. Dit ondersteunt een langzamere en een rustige vertering van de koe. Geplette gerst kan in een bedrijfsspecifieke mix worden gevoerd, los gebulkt of verwerkt in een (bedrijfsspecifieke)brok.
Video over geplette gerst voeren naast weidegras

Sodagrain
Sodagrain wordt ook wel ontsloten tarwe of rogge genoemd. Het wordt gemaakt door de grondstof tarwe of rogge te ontsluiten met natronloog, dat in het product omgezet wordt in natriumbicarbonaat. Door deze specifieke bewerking is het zetmeel verteerbaar zonder de korrel te pletten of te malen. De voedingswaarde wordt zo optimaal benut. Het natronloog waarmee de tarwe behandeld wordt, wordt in het product omgezet in natriumbicarbonaat. Dit zorgt ervoor dat Sodagrain een hoge pH heeft. Hierdoor werkt het bufferend in de pens van de koe. Dit resulteert in een rustige vertering. Sodagrain heeft een hoog aandeel zetmeel. De ontsloten tarwe bevat ongeveer 600 gram zetmeel per kilogram droge stof waarvan 250 gram bestendig zetmeel. Met Sodagrain komen veel Glucogene Nutriënten vrij. De koe kan die omzetten in glucose en vervolgens in lactose, melk en melkeiwit. De energie in Sodagrain stimuleert de vorming van microbieel eiwit en daarmee de realisatie van melkeiwit.

Door middel van het inzetten van Sodagrain of geplette gerst is het mogelijk het verse gras maximaal te benutten. Het zijn rustige energiebronnen die zorgen voor betere gehaltes en gezonde koeien door de bufferende en rustgevende werking.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route