Menu

Vragen en antwoorden ruwvoerteeltshow

Tijdens de ruwvoerteeltshow ontvingen we diverse vragen in de chat. Helaas konden we ze tijdens de livesessie niet allemaal behandelen. Hieronder kunt u de vragen en antwoorden lezen.

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom er erwten in het mengsel Sensational zitten als je ze toch wegspuit?
Om er zeker van te zijn dat de samenstelling van dit mengsel gegradeerd is bij de NAK en om de merknaam Sensational te mogen gebruiken, staat dit mengsel geregistreerd als voederwaardemengsel. Hierdoor zitten er in een zak 25.000 zaden van het ras Garrido en 25.000 zaden van het ras Rigolletto. Een voederwaardemengsel moet uit meer dan mais alleen bestaan. Daarom is gekozen voor 5.000 erwten. Deze geven het minste last in de teelt en zijn makkelijk weg te spuiten.

Hoeveel hoger zijn de gehaltes ruw eiwit met stokbonen in de maiskuil? En de opbrengst van de combi stokbonen in de mais?
Het percentage ruw eiwit ligt in kuilen met stokbonen ongeveer 20 procent hoger. De drogestofopbrengst zal tussen de 5 en 15% lager zijn.

Groeien de stokbonen op alle soorten grond?
Stokbonen kunnen bijna op alle gronden groeien. Alleen gronden met een lage pH en/of een hoge stikstofbodemvoorraad zijn minder geschikt.

Dus Snelle Lente Rogge zoals gepromoot vorig jaar is niet verstandig om te oogsten?
Het is wel verstandig om te oogten. Snelle Lente Rogge wordt alleen niet meegerekend als scheuren. Kunstmest mag vanaf 15 februari gestrooid worden en dierlijke mest vanaf 15 maart. Snelle Lente Rogge moet aangemeld zijn als maisland.

Wat doen bonen qua schimmel in de kuil?
De mais met stokbonen kan goed ingekuild worden. Dit komt door de verhouding van mais en bonen. De verhouding zal ongeveer 70 tot 80 procent mais zijn en 20-30 procent bonen.

Kunnen de stokbonen goed tegen de droogte en nat?
De bonen kunnen door de combinatie met mais redelijk goed tegen natte omstandigheden. Bonen hebben over het algemeen weinig last van de droogte maar extremen zijn nooit goed.

Ik zie kali in een mengsel staan, waarom geen kali 60 naast KAS?
Het zou ook mogelijk zijn om kali 60 te gebruiken maar dan moet er nog een keer extra gereden worden wat meer kosten met zich meebrengt. De meststof die besproken werd bevat naast kalium ook magnesium. Hierdoor wordt bij deze bemesting de magnesium niet verdrongen en is de kans op kopziekte niet aanwezig.

Ik heb vorige week al mais besteld, krijg ik dan nog meer korting?
De kortingen die tijdens het webinar genoemd zijn ontvangt u ook, deze zijn niet anders dan vorige week.

Kun je ook enkel bonen zaaien en als GPS oogsten?
Dat kan wel alleen dat zal niet ons advies zijn. De drogestofopbrengst en kVEM per hectare zullen dan erg tegenvallen.

Krijgen we bij gebruik van Korit 100 procent garantie dat de vogels er vanaf blijven?
Er is geen garantie dat vogels er 100% vanaf blijven. Wel is in meerdere onderzoeken naar voren gekomen dat percelen die met Korit gezaaid zijn beduidend minder aantasting laten zien. Dit zien wij ook duidelijk terug in de praktijk. Korit is op het moment het beste middel in de markt tegen vogelvraat.

Terugkijken ruwvoerteeltshow

Wilt u nog een gedeelte terugkijken of heeft u het gemist? Klik hier om de show terug te kijken.

Ja, neem contact met mij op

19-1-2021
  1. Door dit formulier te versturen, gaat u akkoord met onze privacy statement.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route