Menu

Voedingsdiarree kalveren door verhuizen

17-4-2020
kalf in hok

Misschien wel het meest besproken probleem bij kalveropfok is diarree. In deze nieuwsbrief gaan we in op voedingsdiarree. Voor de hand liggende oorzaken zijn vette koemelk, wisselende concentratie melkpoeder, wisselende voertijden, gebruik van vuil materiaal of het omschakelen tussen verschillende soorten melk(poeder). Een minder bekende vorm van voedingsdiarree is de diarree die ontstaat wanneer kalveren van eenlingbox naar strohok worden verhuisd.

Terugslag in strohok

Het kan gebeuren dat kalveren die in de eenlingbox zeer goed drinken en vitaal zijn een flinke terugslag krijgen wanneer ze de ruimte krijgen in het strohok. Vaak wordt gezegd dat het een kwestie van wennen is aan de nieuwe omgeving, echter deze terugslag kan makkelijk voorkomen worden.

Melk stroomt terug

De oorzaak van deze terugslag ligt namelijk bij het enthousiasme van het vitale kalf. Het kalf heeft voor verhuizen netjes de speenemmer/drinkschaal leeggemaakt, waarna ze normaal gesproken twaalf uur de tijd heeft om de melk te verteren. Op de dag van verhuizen dan wordt het kalf tijdens dit proces gestoord om te verhuizen. Vrolijk dartelt het kalf door het ruime strohok met alle gevolgen van dien; de volle lebmaag klotst door het gespring en geren over. Hierdoor stroomt er melk terug de lebmaag uit naar de pens met klei schijten en buikpijn als gevolg.

Advies van de jongveespecialisten van AR

Voer het kalf de voeding voor de verhuizing 15 á 20% minder melk. Zo voorkomt u bovenstaand probleem en is het kalf de eerste voeding in de nieuwe huisvesting gretig om te drinken. Het wennen aan de nieuwe omgeving is hierdoor geen probleem!