Menu

Vijf tips: goed gras inkuilen doet u zo

2-5-2017
Vijf tips voor een goed inkuilmanagement

Gras en mais zijn belangrijke componenten in het rundveerantsoen. Het goed inkuilen van gras is van grote invloed op de kwaliteit van het rantsoen.

De meeste kwaliteitsverliezen van ruwvoer treden op bij het niet goed inkuilen van ruwvoer. Broei- en schimmelvorming krijgen makkelijker de kans om toe te slaan en kunnen de gezondheid van het vee schaden. Het goed inkuilen van ruwvoer begint bij het hebben van een plan. Bedenk ook wat de verbeterpunten zijn ten opzichte van de vorige kuil.

Hieronder geven wij u vijf tips die bijdragen aan een geslaagde kuil.

Tip 1: maai het gras niet te kort (min. 6 cm). Dit voorkomt verontreiniging in de kuil en zorgt voor een snellere hergroei van het gras. Houd een haksellengte aan van 5 à 6 cm voor een goede dichtheid van de kuil.

Tip 2: tijdens het inkuilen is het belangrijk dat de aanvoer vanuit het land afgestemd is op de capaciteit van de shovel op de kuil. De machinist heeft tijd nodig om het gras netjes te verdelen en aan te rijden. Om broei en schimmelvorming tegen te gaan is compactie van de kuil zeer belangrijk. Zorg dat er machines met voldoende gewicht op de kuil rijden.

Tip 3: Streef naar een ds-gehalte van het kuilgras tussen 35-45%. Met het juiste ds-gehalte is de kuil beter aan te rijden en beperkt voederwaardeverliezen. Gras met een ds-gehalte van meer dan 45% kan problemen geven wat betreft broei- en schimmelvorming.

Tip 4: voor een optimale fermentatie en conservering van de kuil is het kuiltoevoegmiddel Ecosyl van toegevoegde waarde. Ecosyl zorgt voor een snellere pH-daling van de kuil (behoud van de voederwaarde) en een verbeterde verteerbaarheid van het ruwvoer.

Folder kuilmanagement
Klik om te downloaden.

Tip 5: dek de kuil zo snel mogelijk af zodat de kuil minimaal opwarmt. Een optimale kuilafdekking bestaat uit een onderfolie in combinatie met een landbouwfolie afgedekt met een beschermzeil. Bij een sleufsilo is het raadzaam om wandfolie te gebruiken. Afdekken met zandslurven of grond heeft de voorkeur.

Resultaten Ecosyl
Een praktijkproef met Ecosyl laat zien dat dit toevoegmiddel de kuil verbetert. Ecosyl zorgt voor een verhoogde voederwaarde en een betere conservering. Tijdens de proef steeg de BSK van 36,4 naar 37,4 en het stimuleerde een hogere opname van gras door de frisse geur. Dit had een positief effect op de melkproductie.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u weten hoe u uw inkuilmanagement kunt verbeteren? Neem dan contact op met een van onze voorlichters of onze adviseur ruwvoerteelt Dirk de Bruijn, 06-26290261 of d.debruijn@argroep.nl. Ook kunt u onze folder ‘kuilmanagement’ raadplegen voor meer informatie.

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route