Een van de manieren om een lagere fosfaatproductie te bereiken is het verminderen van de aanvoer van fosfor via het voerspoor. Dit staat ook in het fosforconvenant. Deze aanpassing moet 1,7 miljoen kg fosfaat reduceren. Om dit te bereiken heeft de mengvoerindustrie afgesproken dat het gemiddelde gehalte bruto fosfor niet boven de 4,3 g/kg mag komen, of de verhouding P/RE niet boven de 2,2.
Fosforbehoefte
Een te hoge fosforaanvoer veroorzaakt te veel fosfaat in de mest. Tegelijkertijd is fosfor een mineraal dat de koe nodig heeft. Zeker bij een hoge melkproductie gaat er veel fosfor naar de melk. Te weinig fosfor in het voer kan dan leiden tot een tekort. Op korte termijn kan dit problemen geven die lijken op melkziekte. Ook kan een chronisch tekort ontstaan. Dan lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand, maar op langere termijn breekt het de koeien op.
Wat kunnen we doen?
Bij het verlagen van het fosforgehalte in het rantsoen moet er goed gekeken worden naar de opneembaarheid van het fosfor. Hoe goed het fosfor beschikbaar is voor de koe verschilt per grondstof. Met ons kengetal Werkelijk darmverteerbaar fosfor kan uw specialist berekenen hoeveel fosfor daadwerkelijk door de koe kan worden benut. Zo kan het fosfor gericht verlaagd worden in het rantsoen.
BEX-voeders
Om minder fosfor via het voer aan te voeren heeft AR speciale BEX-voeders in het assortiment. Deze zitten extra laag in fosfor.
Meer weten?
Neem voor meer informatie over het assortiment contact op met uw specialist rundvee of met onze verkoopbinnendienst, 0317-499520.