Voor een hoge grasopname is de smakelijkheid van het gras belangrijk. Om de smakelijkheid op hoog niveau te houden geven wij u een aantal tips:
- Wissel van weide en maai het gras. Zorg dat elk perceel in de herfst minimaal een keer gemaaid wordt. Koeien weiden op etgroen is het beste.
- Bemest weidepercelen voorafgaand aan beweiden, maar gebruik hiervoor geen organische mest.
- Bemest met weidezout, dit zorgt voor een hoger natriumgehalte in de grasplant. Dit zorgt voor meer smaak, waardoor de grasopname stijgt. Geef de gift bij voorkeur in de ochtend. Door de dauw plakt het zout aan het gras.
- Indien er bij bemesting nog ruimte is om stikstof te strooien, dan kunt u hiervoor Grasmest AR Natrium of AR Maxima gebruiken. Mocht er geen ruimte meer zijn dan is 75 kg Graszout blauw of 150 kg Nakamag een goede oplossing.
- In het najaar kunt u het gras een lengte van circa 15 cm inscharen. Te laat inscharen zorgt voor meer pollen in het perceel. Door pollen ontstaat er eerder roest in het gras.
- Het is beter om niet te bloten bij vochtige omstandigheden. Het gemaaide gras gaat dan op de bodem rotten. Dit tast de smakelijkheid van het gras aan. Bij ingang van de winter is bloten wel mogelijk.
- Timothee, beemdslangbloem, veldbeemd, klaver en vooral Engels raaigras maken een weiland smakelijk en productief.