Menu

Tips voor betere uiergezondheid

30-7-2020
Uiergezondheid

Uiergezondheid is belangrijk voor de koe en de melkveehouder. Minder mastitis (uierontsteking) betekent namelijk minder kosten, meer werkplezier, minder antibioticumgebruik en betere melk. Bovendien leidt een betere uiergezondheid tot een beter welzijn van het dier. Mastitis is namelijk zeer pijnlijk.

Mastitis

Mastitis is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de melkveehouderij. Uierontsteking ontstaat als het evenwicht tussen de mate van weerstand van de koe en de hoogte van de infectiedruk in haar omgeving weg is. Als de weerstand van de koe te laag is of de infectiedruk in haar omgeving te hoog of allebei, dan kan een koe een uierontsteking krijgen. Het is onmogelijk om mastitis helemaal uit te bannen, maar het is wel mogelijk om het aantal gevallen terug te dringen. Met de volgende aandachtspunten kunt u de uiergezondheid verbeteren:

  • Goede speen- en slotgatconditie
  • Schone en droge ligboxen
  • Stress (zowel onrust in koppel als hittestress)
  • Goede melktechniek
  • Fokkerij
  • Optimaal droogzet management en rantsoen
  • Maximale voeropname en een hoog lactose gehalte

Vitamine E en selenium in rantsoen

Zorg dagelijks voor een smakelijk rantsoen met een optimale energydekking om een gemiddeld lactosegehalte van 4.60 of hoger te melken. Door het voeren van voldoende energie voorkomt u een slepende melkziekte bij uw melkvee. Stressfactoren en een negatieve energiebalans hebben een ongunstige invloed op de kwaliteit van de leukocyt. De leukocyten hebben voor het opruimen van bacteriën zogenaamde zuurstofradicalen nodig. In dit proces spelen vitamine E en selenium een belangrijke rol. Het voeren van voldoende organische mineralen met de juiste vitamine E- en seleniumdekking in uw melkveerantsoen is dus een must.

Meer weten of advies nodig?

Wenst u een uitgebreid advies naar aanleiding van dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze rundveespecialisten.